To powinno Cię zainteresować
Ostrzeżenie GIS 30.04: LEN ZŁOTY BIO
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu w badaniach urzędowych przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu.
Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego przy stwierdzonym w badaniach poziomie kwasu cyjanowodorowego nie można wykluczyć ryzyka dla dzieci, jeśli zmielone (rozdrobnione) siemię lniane jest spożywane w ilości zalecanej przez Europejską Agencję Leków (EMA). EMA zaleca spożywanie 10-15 g siemienia lnianego (całego lub rozdrobnionego) trzy razy dziennie w celu leczenia zaparć u dorosłych i młodzieży w wieku powyżej 12 lat.
- Nazwa produktu: LEN ZŁOTY BIO
Gramatura opakowań: 200 g, 400 g, 500 g, 1 kg, 2 kg, 5 kg
Numery partii: 1600/xxxxxxx, 1677/xxxxxxx
Daty minimalnej trwałości: 30.09.2025
Kraj pochodzenia surowca: Mołdawia
Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Producent niezwłocznie poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofywania kwestionowanego produktu.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Kwas cyjanowodorowy występuje w nasionach lnu naturalnie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił najwyższe dopuszczalne poziomy cyjanowodoru w siemieniu lnianym w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzkiego.
Związek ten jest uwalniany, gdy uzyskana z roślin żywność zawierająca glikozydy cyjanogenne jest przeżuwana lub w inny sposób trawiona. Glikozydy cyjanogenne łatwo jednak ulegają zniszczeniu, gdy żywność podda się obróbce termicznej.
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
