
Ubogie w wartości odżywcze, bogate w sól
Białe pieczywo ma niewiele błonnika i minerałów, które usuwane są z ziarna w procesie przygotowywania go do wyprodukowania chleba.
Pszenne białe pieczywo zawiera więcej soli niż inne rodzaje chleba. Szczególnie chleb sprzedawanych w supermarketach, produkowany masowo, zawiera więcej soli niż pieczywo z piekarni. Warto pamiętać, że Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie nie więcej niż 5 gramów soli dziennie.
Polecamy również:
>W Księżyc uderzyła asteroida, która zmieniła jego orbitę. Czeka nas koniec świata?

Może wpływć na rozwój chorób
Uwaga, lekarze przestrzegają przed regularnym jedzeniem białego chleba. Spożywane w nadmiarze białe pieczywo może prowadzić do rozwinięcia się wielu niebezpiecznych dla zdrowia i życia jednostek chorobowych: cukrzycy, chorób układu naczyniowego i serca czy nadciśnienia.
Polecamy również:
>Co i o ile podrożeje w 2019 roku? Trzymajcie się za portfele!