Wstęp na to wydarzenie jest wolny. Impreza potrwa od 11.00 do 19.00. Wśród targowych wystawców nie zabraknie piekarni, masarni, pasiek, wytwórni serów, producentów olejów, nabiału, warzelni itp.
W ramach konkursu „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza” wybrane zostaną najlepsze spośród prezentowanych produktów. Wyboru dokona powołane na tę okazję jury, złożone z najlepszych szefów kuchni w naszym regionie. Swoją opinię będą mogli wyrazić również wszyscy odwiedzający. Ich głosami przyznana zostanie nagroda publiczności dla najlepszej restauracji.
Targi produktów regionalnych to wyjątkowa sposobność do zaprezentowania wszystkiego co najlepsze w kujawskich i pomorskich kulinariach. Szczególnie, że po latach przemian gustów kulinarnych, dzisiaj powoli powracamy do tradycyjnych potraw. W efekcie coraz bardziej popularna staje się kuchnia regionalna, poszukująca naturalnej żywności, smaków i aromatów.
Wśród kujawsko-pomorskich specjałów znajdziemy produkty znakomite. Dobrym tego przykładem jest chleb gądecki z kminkiem, robiony na zakwasie, pieczony metodą tradycyjną w piecu chlebowym. Wielbiciele serów też znajdą w naszym województwie prawdziwe rarytasy. Kozich serów mogą poszukiwać na przykład w okolicach Chełmna, gdzie tradycje ich wytwarzania sięgają dwudziestolecia międzywojennego. Dzisiaj powstają tam sery z twarogu zmieszanego z ziołami zalewane w słoikach olejem, z dodatkiem czosnku lub innych składniki. Taki ser w zalewie można przechowywać nawet pół roku.
Bydgoskie targi to zatem świetna okazja do zakupu m.in. pysznych prezentów na święta. Będzie można kupić np. aromatyczne kawy w przeróżnych smakach, pyszne pasztety, pierogi, sery. To także możliwość spotkania się z sommelierami i piwowarami, którzy opowiedzą jak wybrać idealne trunki.

