5 z 16
DAKTYLE...
fot. Pixabay

DAKTYLE
Daktyle czasem są określane jako "cukierek natury". Można je znaleźć w różnej formie, nie tylko jako owoc, ale także jako proszek lub syrop. Można je także przekształcić w pastę, przecierając szklankę daktyli bez pestek z 1/2 szklanki gorącej wody. Każda z postaci daktyli może być używana w inny sposób i sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach.

Cukier daktylowy może być używany w proporcji 1:1 jako zamiennik cukru białego i brązowego do pieczenia, natomiast syrop daktylowy należy używać nieco oszczędniej - 2/3 filiżanki na jedną filiżankę cukru.

6 z 16
BANANY...
fot. Pixabay

BANANY
Te bogate w potas owoce mogą być używane zamiast białego cukru. Wystarczy zmiksować jednego czy dwa banany z odrobiną wody, aby uzyskać gładkie puree, które doda słodyczy ulubionym przepisom. Mrożone banany są również doskonałym naturalnym słodzikiem w koktajlach, a nawet mogą stanowić alternatywę dla lodów.

7 z 16
MIÓD...
fot. Pixabay

MIÓD
Miodem chętnie polewamy ciastka, placki czy dodajemy do herbaty, ale może on być również używany zamiast cukru w ​​wypiekach. Wprawdzie nie zmniejszy kaloryczności potrawy, ale miód jest pełen przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy i raka.

Ponieważ miód jest słodszy niż cukier, powinien być stosowany w proporcji od 1/2 do 3/4 filiżanki na każdą filiżankę białego cukru wymaganą w przepisie.

Zaleca się też obniżenie temperatury piekarnika o ok. 25 stopni, ponieważ wyższa zawartość cukru w ​​miodzie może potencjalnie spowodować spalenie wypieków.

8 z 16
AGAWA...
fot. Pixabay

AGAWA
Roślina ta służy jako baza do tequili, ale wytwarza też słodki syrop, który można porównać do miodu. Syrop z agawy (lub nektar, jak się go czasem nazywa) jest słodszy niż zwykły cukier i ma więcej kalorii. Traci również dużo ze swojej wartości odżywczej, ponieważ musi zostać przetworzony do spożycia. Ta alternatywa dla cukru jest również niesamowicie bogata w fruktozę, więc niekoniecznie jest to zdrowsza opcja, jednak ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją odpowiednim zamiennikiem dla osób, które muszą monitorować poziom cukru we krwi.

Podczas zamiany sugeruje się użycie 2/3 ilości agawy zamiast cukru, jednocześnie zmniejszając ilość płynów o 1/4 filiżanki. Lepiej także ustawić piekarnik o 25 stopni niżej niż w przepisie, aby zapobiec brązowieniu, przy czym może być konieczne nieznaczne wydłużenie czasu pieczenia.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Zobacz również

Z kim spotyka się Onur Tuna? Alihan z serialu "Zakazany owoc" i jego urocza Yasemin

Z kim spotyka się Onur Tuna? Alihan z serialu "Zakazany owoc" i jego urocza Yasemin

CM UMK w Bydgoszczy ma 43 nowych doktorów. Zobacz zdjęcia z uroczystej promocji!

CM UMK w Bydgoszczy ma 43 nowych doktorów. Zobacz zdjęcia z uroczystej promocji!