1 z 16
Przewijaj galerię w dół
Cukier to jeden z podstawowych składników wielu przepisów...
fot. Pixabay

Cukier to jeden z podstawowych składników wielu przepisów zarówno słodkich, jak i wytrwanych. Nadaje potrawom i napojom pyszny smak. Cukier można znaleźć niemal we wszystkim - od owoców i warzyw po orzechy i nabiał.

Czym zastąpić cukier? Jest wiele powodów, dla których chcemy zamienić cukier na inny produkt. Zamienników cukru szukają nie tylko osoby na diecie, ale także ci, którzy po prostu zapomnieli go kupić lub nie mogli, bo w sklepach półki świeciły pustkami.

Zobacz teraz najlepsze zamienniki cukru, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni >>>>>

2 z 16
KSYLITOL...
fot. Pixabay

KSYLITOL
Ksylitol jest prawie tak samo słodki jak cukier z tą dodatkową zaletą, że zawiera około 40% mniej kalorii, jest bezpieczny dla diabetyków i korzystniejszy dla zdrowia jamy ustnej. Zbyt duża ilość ksylitolu może jednak powodować problemy trawienne. Ksylitol nie jest również bezpieczny dla psów.

Ksylitol powinien być używany w stosunku 1:1 zamiast cukru w ​​niektórych przepisach, chociaż drożdże nie mogą go metabolizować, więc nie sprawdzi się jako zamiennik podczas robienia domowego pieczywa. Nie może też karmelizować.

3 z 16
ERYTRYTOL...
fot. Pixabay

ERYTRYTOL
Erytrytol podobnie jak Ksylitol naturalnie występuje w owocach, chociaż różni się od niego znacznie. Zawiera zero kalorii, co czyni go potencjalną pomocą w odchudzaniu, która nie spowoduje problemów z trawieniem. Kolejną istotną różnicą jest jego smak. W przeciwieństwie do ksylitolu - i większości substytutów wymienionych na tej liście - erytrytol jest w rzeczywistości mniej słodki niż cukier, więc potrzeba go więcej.

Erytrytol można znaleźć zarówno w postaci granulatu, jak i proszku, przy czym ten ostatni jest bardziej preferowany, ponieważ lepiej rozpuszcza się w płynach. Erytrytol ma tylko około 70% słodyczy cukru, więc sugeruje się użycie około 1/4 szklanki więcej niż ilość cukru wymagana w przepisie.

4 z 16
STEWIA...
fot. Pixabay

STEWIA
Stewia to jeden z możliwych substytutów cukru. Można ją stosować w taki sam sposób, jak cukier. Pochodzi z liści rośliny znanej naukowo jako stewia rebaudiana i może być pomocna w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, a nawet w utracie wagi. Stewia nie zawiera węglowodanów i kalorii, podczas gdy cukier zwykle zawiera około 45 kalorii w łyżce stołowej. Stewia jest również do 300 razy słodsza niż zwykły cukier stołowy, więc nie trzeba jej dodawać tak dużo do gotowania lub pieczenia. Przyjmuje się, że 1/2 łyżeczki stewii odpowiada 1 szklance cukru.

Stewia ma lekko gorzki smak, więc lepiej nie przesadzić z tym zamiennikiem. Nie karmelizuje się również zbyt dobrze ani nie wpływa na wzrost wypieków, takich jak chleb.

Pozostało jeszcze 11 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Zobacz również

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche