
SYROP KLONOWY
Syrop klonowy jest świetną alternatywą dla cukru, ponieważ ma mniej kalorii niż inne słodziki. Jest bogaty w wiele składników mineralnych. Zawiera cynk, który wspiera układ odpornościowy, czy magnez, który odpowiada za właściwy rozwój kości.
Najczęściej syrop klonowy spożywa się z naleśnikami, goframi, ale również dodaje się go do sałatek, czy marynat do mięs.

MELASA
Melasa jest składnikiem niektórych świątecznych przepisów, takich jak pierniki, ale może również stanowić doskonały zamiennik cukru w przepisach przez cały rok - w końcu jest produktem ubocznym procesu rafinacji cukru. Gęsty syrop można stosować do wypieków, a także nadaje smak pikantnym produktom, takim jak fasolka po bretońsku.
Melasy można użyć jako zamiennika cukru w stosunku 1:1, jednocześnie zmniejszając liczbę płynów o 1/4 szklanki. Jeśli natomiast przepis nie wymaga płynów, dodaj 1 łyżkę mąki na każde 1/4 filiżanki melasy.

YACON
Yacon daje słodkie owoce w postaci bulw, które można wykorzystać do produkcji syropu. Syrop yacon to zdrowy zamiennik cukru o niższej zawartości kalorii.
Yacon kolorem i konsystencją przypomina melasę, smakuje podobnie do karmelu ale jest tylko w połowie tak słodki jak miód. Produkt jest bogaty w prebiotyki i ma tylko jedną trzecią kalorii zawartych w cukrze. Niektóre badania sugerują, że może być pomocny w utracie wagi, chociaż nadmierne spożycie może prowadzić do kilku skutków ubocznych, takich jak ból brzucha i biegunka.
Syrop Yacon może być używany w pikantnych potrawach, takich jak sosy sałatkowe lub marynaty, a także w wypiekach, choć temperatura usunie jego prebiotyczne właściwości. Sugeruje się użycie 2/3 szklanki syropu yacon na 1 szklankę cukru.

SŁODZIK Z OWOCU MNICHA
Owoc mnicha zyskuje coraz większą popularność jako zdrowy i naturalny zamiennik cukru. Ta alternatywa ekstrahowana z małego zielonego owocu mnicha może być od 100 do 250 razy słodsza niż cukier. Słodzik z owocu mnicha jest podobny do stewii, ale ma tę przewagę, że nie ma gorzkiego posmaku. Niektóre badania pokazują, że ekstrakt z owoców mnicha może zapobiegać wzrostowi komórek rakowych.
Słodzik z owoców mnicha może stanowić doskonały zamiennik w takich potrawach jak napoje lub sosy, ale może nie sprawdzać się dobrze w wypiekach.