
GIS ostrzegał przed tymi produktami. Zobacz zdjęcia!
Przed tymi produktami w ostatnich miesiącach ostrzegał GIS. W galerii zamieszczamy zdjęcia oraz treść komunikatu, który znalazł się na stronach Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Część produktów straciła już ważność, ale mogliście schować je w zamrażalnikach. Sprawdźcie ▶▶

Wykrycie pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu w kaszy jaglanej
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu - chlorpiryfosu w niżej wymienionej partii kaszy jaglanej.
Chlorpiryfos jest substancją szkodliwą dla zdrowia. Biorąc pod uwagę dostępne dane dotyczące toksyczności tej substancji czynnej należy uznać, że każdy poziom przekraczający ustaloną wartość najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości może potencjalne stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
● Nazwa produktu: KRAW PAK Kasza jaglana, 500g
● Producent: FPHU "KRAWPAK" Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22- 600 Tomaszów Lubelski
● Numer partii: 2023 07 03
● Data minimalnej trwałości: 19/09/2024
Właściciel zakładu po otrzymaniu informacji o zakwestionowaniu partii kaszy jaglanej poinformował swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i rozpoczął proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii kaszy jaglanej określonej w tym komunikacie.
(komunikat GIS z 10.11.2023)

Wykrycie obecności bakterii Salmonella Infantis w jednej partii majeranku
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
● Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
● Data minimalnej trwałości: 07.2026
● Numer partii: L1400164
● Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
(komunikat GIS z 08.11.2023)

Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii sezamu łuskanego
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
● Nazwa produktu: Sezam łuskany
● Data minimalnej trwałości: 01 2025
● Numer partii: 23003716
● Kod kreskowy: 5905617002230
● Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,
● Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami.
Po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella firma Helio S.A. bezzwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu o czym poinformowała swoich odbiorców.
Firma Helio S.A. poinformowała również, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek Salmonella.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
(komunikat GIS z 08.11.2023)