
Warzywa bez skórki
Z przyzwyczajenia obieramy praktycznie każde warzywo, które planujemy zjeść. To błąd! Większość z nich można spokojnie spożywać w całości. Co więcej to pod skórką jest najwięcej witamin i składników mineralnych. Nie obieraj:
> cukinii
> marchewki
> ogórka
> ziemniaków
> bakłażana
> jabłek
Należy jednak pamiętać, by nieobrane warzywa bardzo dokładnie umyć.

Za dużo krojenia
Zbyt drobne krojenie warzyw obniża ich prozdrowotne działanie. Dzieje się tak dlatego, że pod wpływem tlenu witaminy ulegają rozpadowi. Im więcej cięć nożem, tym więcej tlenu dostającego się do wnętrza, a co za tym idzie - tym mniej witamin.

Popijanie wodą
O tym, by nie popijać leków sokiem, przeważnie pamiętamy. Okazuje się jednak, że popijanie wodą też nie zawsze służy trawieniu. W przypadku owoców i warzyw woda nie sprzyja prawidłowemu przyswajaniu witamin i mikroelementów. Czym więc popijać? Najlepiej niczym. Nie powinno być to szczególnie trudne zwłaszcza, że niektóre owoce i warzywa składają się w ponad 90% z wody.

Ogórek z pomidorem
Choć to niezwykle popularne połączenie, nie powinniśmy go stosować. Askorbinaza zawarta w ogórku niszczy witaminę C znajdującą się w pomidorze. Dlatego pamiętajmy, by spożywać jak najwięcej ogórków i pomidorów - ale zawsze osobno.