1 z 6
Przewijaj galerię w dół

fot. Andrzej Banas/Gazeta Krakowska
Moskole
Moskole wpisano od 2011 roku na listę produktów tradycyjnych. To placki z mąki owsianej lub jęczmiennej, pieczone na rozgrzanej blasze.
2 z 6

fot. Andrzej Banas/Gazeta Krakowska
Moskole - tradycja Podhala
Moskole to jedne z tradycyjnych potraw z Podhala. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć dania, które intrygują nazwą lub sposobem przygotowania.
3 z 6

fot. Krzysztof Kapica
Prołzioki
Prołzioki są bliskie podkarpackim proziakom. Nazwa pochodzi od słowa proza oznaczającego sodę oczyszczoną.
4 z 6

fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
Suska sechlońska
Nazwa oznacza suszenie przez wędzenie. Produkt tradycyjnie stosuje się np.: do bigosu.