
Fasola i soczewica – moczenie
Lubisz fasolkę po bretońsku, ale czas jej przygotowania, moczenia fasoli sprawia, że odkładasz ugotowanie swojej ulubionej potrawy na później? Jest jeden patent na skrócenie moczenia fasoli. Wystarczy wrzucić ją do miski z wodą, dosypać szczyptę sody oczyszczonej i nastawić mikrofalę na 10 minut. Wyjmujemy ją z kuchenki i studzimy około 40 minut. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem na potrawę, którą przygotowujemy.

Stare czipsy wciąż smaczne
Aby uratować czipsy, które nabrały wilgoci i już nie są tak chrupiące jak wcześniej, wystarczy wrzucić je na kilka sekund do mikrofali wraz z ręcznikami papierowymi. Ręczniki wchłoną wilgoć. Tak samo można postąpić z krakersami.

Rozpuszczone masło w kilka sekund
W wielu przepisach kulinarnych do zrobienia ciasta potrzebne jest rozpuszczone masło. Oczywiście można to zrobić w rondelku na gazie, ale bezpieczniej i bez obaw, że nam się masło zagotuje, można zrobić to w mikrofali. Wystarczy nastawić na odpowiedni czas i temperaturę.

Cebula bez łez
Krojenie cebuli kojarzy Ci się ze łzami w oczach? Jeżeli wypróbujesz ten domowy trik, już nigdy nie będziesz płakać przez cebulę. Odetnij końcówki cebuli, a resztę włóż na 30 sekund do mikrofali na maksymalną moc. To sprawi, że szczypiące w oczy olejki ulecą, nie zmieniając smaku i wartości odżywczej cebuli.