
Mikrofalówka to urządzenie znane od wielu lat. Dzięki niej w łatwy i szybko sposób można podgrzać obiad, rozmrozić mięso, upiec ciasto w kubku... ale nie tylko. Jest wiele rzeczy i czynności, które staną się łatwiejsze właśnie wtedy kiedy użyjemy kuchenki mikrofalowej.

Stary chleb będzie świeższy...
Chleb odzyska swoją świeżość, jak wrzucimy go do mikrofalówki. Pamiętajmy, aby owinąć go ręcznikiem papierowym. To świetny patent kiedy w niedzielę wieczorem chcemy zjeść na kolację kanapki, a nasz chleb nie jest już pierwszej świeżości.

Aromat przypraw
Przyprawy będą bardziej aromatyczne, jak wrzucimy je do mikrofali na 30 sekund i włączymy ją na pełną moc. W ten sposób można także wysuszyć zioła, takie jak pietruszka, bazylia czy tymianek. Wystarczy jak, ułożycie je na papierowym ręczniku i wstawicie na 30 sekund do mikrofali i ustawicie program na pełną moc. Czynność należy powtarzać, aż zioła nie będą się kruszyć.

Sok z cytrusów
Znacznie trudniej jest wycisnąć sok z owoców takich jak cytryna, limonka czy grejpfrut dopiero co wyjętych z lodówki. Aby szybko zyskały temperaturę pokojową, wrzućmy je na kilka sekund do mikrofali. W ten sposób uzyskamy także większą ilość soku. Ponadto łatwiej usuniemy białą skórę z owoców.