
Wyniki zmagań w kategorii „Community catering” ogłoszono we wtorek (6 lutego). Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego w tej kategorii startowała po raz drugi. Pierwszy występ w Luksemburgu w 2022 r. także został zwieńczony brązowym medalem.

Polski zespół tworzyło 4 szefów kuchni i 2 pomocników. W tym gronie byli też dwaj kucharze z 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej - Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych w Bydgoszczy. St. szer. Robert Stefański był odpowiedzialny za desery, z kolei st. sierż. Radosław Irzemski - za danie główne. Kapitanem drużyny został z kolei st. sierż. Piotr Welter z Batalionu Dowodzenia IWsp SZ w Bydgoszczy.

Kucharze do Messy w Stuttgarcie weszli 5 lutego o godz. 4.45. Konkurencję mieli zakończyć o godz.14. Pierwszymi daniami, które zaserwowali, była terina rybna z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańska galaretka pomidorowa z puree z selera oraz brzuch wieprzowy na styl azjatycki.

W kulinarnym świecie wśród miłośników dobrego jedzenia polska reprezentacja jest już dobrze znana i rozpoznawalna. Niektórzy goście prosili nawet żołnierzy o autografy.