
Dolma, czyli warzywa, mięso i ryż zawijane w liście winogron to jedno z dań kurdyjskiej kuchni, o której więcej dowiemy się podczas cyklu warsztatów kulinarnych, które organizuje Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy. Pierwsza odsłona już 22 stycznia pt. „Mali daykm - Dom mojej mamy” w Aptece pod Łabędziem MOB. Warsztaty poprowadzi pochodząca z Kurdystanu Shahram Ismael

Biryani to jedno z dań kurdyjskiej kuchni, o której więcej dowiemy się podczas cyklu warsztatów kulinarnych, organizowanych przez Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy. Pierwsza odsłona już 22 stycznia pt. „Mali daykm - Dom mojej mamy” w Aptece pod Łabędziem MOB. Warsztaty poprowadzi pochodząca z Kurdystanu Shahram Ismael

Pierwsza część cyklu kulinarnych warsztatów kuchni kurdyjskiej odbędzie się 22 stycznia pt. „Mali daykm - Dom mojej mamy” w Aptece pod Łabędziem MOB. - - Będzie można wysłuchać opowieści o kurdyjskim domu i rytmie posiłków w ciągu dnia, o celebrowaniu świąt, a także o istocie sumaku (nie myślcie, że naprawdę wiecie, co to za tajemnicza przyprawa), a także nauczyć się gotować kurdyjski bulgur, zupę z soczewicy i lepki deser, i zjeść to wszystko na czarodziejskim dywanie, pijąc po posiłku oryginalną herbatę - zapowiada kuratorka warsztatów Monika Kucia, która cały cykl warsztatów, towarzyszących wystawie MOB „Kurdystan. Oblicza trwania”, nazwała „Kuchnia bez pokoju”.

Warsztaty kulinarne pt. „Mali daykm - Dom mojej mamy” 22 stycznia 2023 r. w Aptece pod Łabędziem MOB poprowadzi Shahram Ismael, która urodziła się i wychowała w irackim mieście Erbil. Shahram przyjechała do Polski kilka lat temu na studia, które ukończyła na kierunku finanse i rachunkowość. Podczas warsztatów w Bydgoszczy przybliży nam tajniki domowego jedzenia kuchni kurdyjskiej. Będzie to pierwsza część cyklu „Kuchnia bez pokoju”, towarzyszącego wystawie „Kurdystan. Oblicza trwania”