Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.
Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw należy ugotować przed spożyciem. W przeciwnym razie można zarazić się bakterią Listeria monocytogenes.
Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą
Wystąpiło ono w pięciu europejskich krajach. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Jak wykazały przeprowadzone analizy w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii wycofano ze sprzedaży wybrane partie mrożonek. - Do 15 czerwca 2018 roku zanotowano 47 przypadków zakażenia bakterią Listeria monocytogenes. Dziewięć z nich było śmiertelnych - poinformował Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Wycofują ze sprzedaży
Kilka rodzajów mrożonek marki d'aucy produkująca je firma Greenyard Frozen Poland wycofuje ze sklepów i hurtowni. Powód – zagrożenie wystąpienia w mrożonych warzywach bakterii Listeria monocytogenes.
Chodzi o mrożonki marki d'aucy, zawierające kukurydzę:
•Fit Mix marchwiowy 400 g
•Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g
•Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g
•Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g
•Warzywa na patelnię klasyczne 400 g
•Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g
A także jeden produkt marki Pinguin: Kukurydza format opakowania 2,5 kg ze znajdującą się na opakowaniach datą minimalnej trwałości od 06.2018 do 06.2020 r.
O wycofaniu mrożonek, zawierających kukurydzę i powodach tej decyzji firma poinformowała na swojej stronie internetowej. Z kolei Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonek z warzyw, w tym ze słodkiej kukurydzy, należy ugotować przed spożyciem. W pięciu europejskich krajach doszło do zatruć spowodowanych listeriozą. Najbardziej prawdopodobnym źródłem choroby były właśnie bakterie pochodzące z mrożonej kukurydzy.
Czym jest listerioza
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy
U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu i leczenie listeriozy
Głównie polega na zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt, przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności. Należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety. W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.