
Tymczasem z nasion tej wartościowej rośliny przygotowuje się pyszne potrawy.
- Komosa ryżowa może być podawana do dań obiadowych podobnie jak ryż czy kasza, do deserów, jogurtów, sałatek, pieczywa, ciast - wylicza dr inż. Alicja Tymoszuk. - Chcemy ją popularyzować, stąd pomysł na konkurs kulinarny z komosą ryżową w roli głównej. Zachęcamy do udziału w nim osoby, które ukończyły 18 lat. Pierwsze prace już wpłynęły.

Konkurs potrwa do 18 czerwca br. Zgłoszenia należy wysyłać mailowo pod adresem [email protected]. Powinny one zawierać opracowany przez siebie przepis na potrawę z wykorzystaniem komosy ryżowej, nazwę potrawy, listę składników, opis przygotowania, a także zdjęcie przygotowanej potrawy. Można załączyć krótki film z przygotowania potrawy.

- W konkursie biorą udział także studenci technologii żywności, którzy już po raz drugi w ramach zajęć "Mało znane warzywa i rośliny sadownicze w żywieniu człowieka" tworzą swoje kulinarne propozycje z wykorzystaniem komosy ryżowej - mówi dr inż. Alicja Tymoszuk.
Nadesłane prace oceniać będzie komisja konkursowa w składzie: bydgoska dietetyk mgr Paulina Błaszkiewicz, dr inż. Alicja Tymoszuk, dr inż. Natalia Miler oraz dr hab. inż. Krzysztof Gęsiński prof. UTP. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi podczas Krajowych Dni Pola 2021 w Minikowie (19-20 czerwca). Laureaci pierwszych trzech miejsc otrzymają dyplomy oraz nagrody książkowe.

Jak podał onet.pl, komosa ryżowa, a konkretnie organiczna mąka z komosy ryżowej stanowi jeden ze składników używanych do wypieku najdroższego chleba świata, który wypiekany jest w piekarni w koło Malagi. Bochenek (400 gram) kosztuje 1480 euro. Do masy i posypania bochenka używa się tu dodatek jadalnego złota i srebra, stąd tak wysoka cena.
Na szczęście, żeby przygotować własną potrawę, nie trzeba wydać majątku. Za jeden kilogram nasion zapłacimy około 20 zł.
Więcej o konkursie kulinarnym UTP TUTAJ;nf