5 z 9
Tymczasem z nasion tej wartościowej rośliny przygotowuje się...
fot. Dariusz Bloch

Tymczasem z nasion tej wartościowej rośliny przygotowuje się pyszne potrawy.

- Komosa ryżowa może być podawana do dań obiadowych podobnie jak ryż czy kasza, do deserów, jogurtów, sałatek, pieczywa, ciast - wylicza dr inż. Alicja Tymoszuk. - Chcemy ją popularyzować, stąd pomysł na konkurs kulinarny z komosą ryżową w roli głównej. Zachęcamy do udziału w nim osoby, które ukończyły 18 lat. Pierwsze prace już wpłynęły.

6 z 9
Konkurs potrwa do 18 czerwca br. Zgłoszenia należy wysyłać...
fot. Dariusz Bloch

Konkurs potrwa do 18 czerwca br. Zgłoszenia należy wysyłać mailowo pod adresem [email protected]. Powinny one zawierać opracowany przez siebie przepis na potrawę z wykorzystaniem komosy ryżowej, nazwę potrawy, listę składników, opis przygotowania, a także zdjęcie przygotowanej potrawy. Można załączyć krótki film z przygotowania potrawy.

7 z 9
- W konkursie biorą udział także studenci technologii...
fot. Dariusz Bloch

- W konkursie biorą udział także studenci technologii żywności, którzy już po raz drugi w ramach zajęć "Mało znane warzywa i rośliny sadownicze w żywieniu człowieka" tworzą swoje kulinarne propozycje z wykorzystaniem komosy ryżowej - mówi dr inż. Alicja Tymoszuk.

Nadesłane prace oceniać będzie komisja konkursowa w składzie: bydgoska dietetyk mgr Paulina Błaszkiewicz, dr inż. Alicja Tymoszuk, dr inż. Natalia Miler oraz dr hab. inż. Krzysztof Gęsiński prof. UTP. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi podczas Krajowych Dni Pola 2021 w Minikowie (19-20 czerwca). Laureaci pierwszych trzech miejsc otrzymają dyplomy oraz nagrody książkowe.

8 z 9
Jak podał onet.pl, komosa ryżowa, a konkretnie organiczna...
fot. Dariusz Bloch

Jak podał onet.pl, komosa ryżowa, a konkretnie organiczna mąka z komosy ryżowej stanowi jeden ze składników używanych do wypieku najdroższego chleba świata, który wypiekany jest w piekarni w koło Malagi. Bochenek (400 gram) kosztuje 1480 euro. Do masy i posypania bochenka używa się tu dodatek jadalnego złota i srebra, stąd tak wysoka cena.

Na szczęście, żeby przygotować własną potrawę, nie trzeba wydać majątku. Za jeden kilogram nasion zapłacimy około 20 zł.

Więcej o konkursie kulinarnym UTP TUTAJ;nf

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

W Bydgoszczy ma powstać azyl dla zwierząt dzikich i egzotycznych

W Bydgoszczy ma powstać azyl dla zwierząt dzikich i egzotycznych

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Zobacz również

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń