Podobno rybia łuska ma magiczną moc przyciągania pieniędzy, dodatkowo ma chronić przed ich kradzieżą. Co zrobić, żeby działała? Łuskę (najlepiej z karpia) z Wigilijnej ryby należy włożyć do portfela w sylwestrową noc.
Celebrytki zdradzają, czy przygotowują potrawy wigilijne samemu:
Chociaż karp na Wigilijnym stole to tradycja, należy pamiętać, żeby kupować już zabitego karpia. Żywe karpie w ciasnych miskach, wannach, przechowywane w foliowych workach i nieumiejętne zabijane cierpią katusze. Kupowanie żywych karpi nie ma żadnego znaczenia w kontekście kulinarnym i jest niehumanitarne.
Przepisy na dania z karpia według Magdy Gessler:
Kotlety z karpia
Składniki:
- 1 karp o wadze około 1 kg
- sok z 1 cytryny
- sól
- 3 ząbki czosnku
- 1 l oleju rzepakowego
- 20 dag bryndzy podhalańskiej
- kilka gałązek natki
- mąka
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
- 1. Wyfiletuj karpia. Potrzebny będzie długi, cienki i bardzo ostry nóż. Odetnij głowę.
- 2. Zaczynając od strony brzucha, zdejmij mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa.
- 3. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić.
- 4. Skrop karpia cytryną, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i skrop olejem.
- 5. Odłóż na parę godzin.
- 6. Bryndzę zmieszaj z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby.
- 7. Teraz przetnij karpia w poprzek na 3–4 kawałki (zależy od wielkości ryby).
- 8. Najpierw obtocz ją w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociskaj panierkę.
- 9. Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła.
Karp na słodko
Składniki:
- karp o wadze około 1,2 kg
- sól
- pieprz
- sok z 1 cytryny
- olej rzepakowy do smażenia
- 20 dag płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek płynnego miodu
- 1 szczypta imbiru w proszku
- 1 szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- 1. Rybę oskrob z łusek, starannie wyczyść, wypłucz, natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- 2. Zostaw na 2–3 godziny w lodówce.
- 3. Po upływie czasu pokrój rybę na dzwonka i podsmaż na oleju.
- 4. Usmażone kawałki przełóż do żaroodpornego naczynia.
- 5. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni.
- 6. Na innej patelni rozpuść masło, dodaj miód, imbir i cynamon oraz rumiane płatki.
- 7. Mieszaj przez minutę, a następnie polej tym rybę.
- 8. Piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Karp Wigilijny bez ości - Magda Gessler radzi
Chociaż ryby są pyszne i zdrowe oraz stanowią świetną alternatywę dla mięsa, to ich jedzenie może być męczące. Wszystko przez ości, które się w niej znajdują. Każdy kto uwielbia ryby marzy o tym, żeby ich po prostu nie było. Magda Gessler zdradza co zrobić, żeby pozbyć się ości z wigilijnego karpia.
Jaki jest sposób na karpia bez ości?
Magda Gessler radzi: Karpia najlepiej marynować całą noc w glinianym garnku, w soli i płatkach cebuli. Zamarynowanego karpia zanurzamy w jajku z odrobiną wody i obtaczamy w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Z karpia należy strząsnąć nadmiar panierki. Rybę wrzucamy na głęboki tłuszcz (najlepiej olej rzepakowy), należy pamiętać, żeby nie przeciągnąć karpia i go nie spalić. Karp "rośnie", ponieważ w panierce znajdują się jajka. Wokół ryby robi się miękka panierka, dzięki której małe ości zanikają.
Ryba po toruńsku
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 por
- 5 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- sól
- 1 karp o wadze od 1½ do 2 kg
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 10 dag piernika
- 1 garść migdałów
- 1 garść rodzynków
- pieprz
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- 1. Jarzyny obierz, zalej wodą i gotuj pół godziny z pieprzem, zielem angielskim i imbirem.
- 2. W połowie gotowania posól.
- 3. Gdy jarzyny są już zupełnie miękkie, wyjmij je z wywaru.
- 4. Rybę spraw i ewentualnie odfiletuj.
- 5. Teraz do wywaru włóż rybę. Gotuj na malutkim ogniu aż będzie miękka.
- 6. Delikatnie wyjmij rybę i przełóż na półmisek. Trzymaj ją w cieple.
- 7. Do wywaru dodaj piwo i piernik. Gotuj 5 minut.
- 8. Zmiksuj. Gotuj nadal na małym ogniu, dodając obrane migdały i rodzynki.
- 9. Gdy sos jest odpowiednio gęsty, dopraw solą, pieprzem i gałką.
- 10. Możesz też dodać łyżkę miodu i 2 łyżki masła.
- 11. Podaj rybę polaną sosem.
Zupa rybna
Składniki:
Na wywar:
- 1 kg głów i kręgosłupów karpia
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- 1 marchewka
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz
- 2 l wody
Na zupę:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 papryki
- 1 pomidor
- kilka marynowanych papryczek
- 1 garść oliwek
- 1 filet z ryby słodkowodnej oczyszczony z ości o wadze około ½ kg
- 2–3 kiszone ogórki
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- ½ szklanki kremówki
- słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
- 1. Z podanych składników i 2 litrów wody powolutku ugotuj wywar, w miarę potrzeby zbierając szumy.
- 2. Warzywa na zupę oczyść i pokrój.
- 3. Odsącz marynowane papryki i oliwki.
- 4. Filet ryby podziel na części.
- 5. Wywar odcedź. Włóż do niego pokrojone marchewki, papryki świeże, pietruszkę, seler, pomidor.
- 6. Wywar gotuj 20 minut. Dodaj ogórki i przecier pomidorowy. Zagotuj.
- 7. Delikatnie włóż kawałki ryby. Gotuj 5–10 minut.
- 8. Dodaj marynowaną paprykę pokrojoną w paseczki oraz oliwki.
- 9. Wlej śmietankę. Zagotuj.
- 10. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką.
- 11. Podawaj z chlebem.
Karp pieczony w cebuli:
Składniki:
- karp ok 1,5 kg
- 3-4 duże cebule
- sok z cytryny
- olej rzepakowy
- do przyprawienia: sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- 1. Sprawionego karpia umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Karpia można pokroić w dzwonka lub pozostawić.
- 2. Karpia w całości obłożyć pokrojonymi krążkami cebuli.
- 3. Tak przygotowanego karpia odstawić na kilka godzin do lodówki.
- 4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- 5. Karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- 6. Skropić sokiem z cytryny, polać olejem i wstawić do piekarnika na około 40 minut.
4abc-e769-dda9-72a08e93d6af,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1bl
