Jowita Woszczyńska pokazała bydgoszczanom swój mistrzowski tort i dekorowała świąteczne pierniczki [zdjęcia, wideo]

jt
W czwartkowy wieczór (12 grudnia) w Centrum Edukacji Muzealnej MOB bydgoszczanie spotkali się z mistrzynią cukiernictwa Jowitą Woszczyńską, która opowiedziała m.in. o początkach swej pasji. A zaczęło się od przygotowania trzypiętrowego tortu udekorowanego różami z marcepanu (wykonanego samodzielnie z migdałów), jaki dla swej mamy pani Jowita zrobiła, będąc uczennicą szkoły podstawowej. Już wtedy było widać, że nasz przyszła mistrzyni ma talent! W liceum zaś były torty robione na osiemnastki. Kiedy 17 lat temu Jowita Woszczyńska odbierała dyplom magistra filozofii, nawet w najśmielszych marzeniach nie wyobrażała sobie, że dekorowanie ciast stanie się jej specjalizacją i to na mistrzowskim poziomie. W rozwijaniu cukierniczej pasji istotnym etapem w życiu pani Jowity okazała się przeprowadzka do Jersey - jednej z Wysp Normandzkich, gdzie odkryła tajniki stylu angielskiego, czyli plastycznych mas cukrowych. To wówczas powstały pierwsze torty w stylu angielskim, jakie pani Jowita zrobiła dla swych dzieci. Podpowiedzi od strony technicznej szukała w książkach Lindy Smith i Peggy Porschen. Jak jednak podkreśla Jowita Woszczyńska: - Nie odwzorowuję czyjegoś stylu, staram się tworzyć swój własny.Na bydgoskim spotkaniu Jowita Woszczyńska opowiedziała o technikach zastosowanych na torcie, jaki w Mediolanie zaciekawił jurorów Cake Designers World Championship, którzy przyznali bydgoszczance złoty medal. Przypominamy, że biorący w mistrzostwach cukiernicy z całego świata mieli za zadanie przygotować tort na temat „Tradycja i kultura Twojego kraju”. - Starałam się pokazać to, co w polskiej kulturze wzrusza mnie i wydaje mi się najpiękniejsze - mówiła nam Jowita Woszczyńska po zdobyciu mistrzostwa w Mediolanie.Nad konkursowym tortem pokazowym, mierzącym 160 cm wysokości, pani Jowita pracowałam ok. 5 miesięcy. Tu wszystkie elementy dekoracyjne są jadalne (sama zaś konstrukcja tortu jest ze styropianu). Na poszczególny piętrach tortu widnieją postacie: Chopin, Kopernika, Malczewskiego czy Łowiczanki... Jedną z ciekawostek jest, że podczas konkursowej prezentacji tortu w Mediolanie była puszczana muzyka Chopina, a w powietrzu unosił się zapach róży, bo... Fryderyk Chopin uwielbiał czekoladki z różanym nadzieniem!Mistrzyni opowiedziała wczoraj też o najnowszych trendach w cukiernictwie. Ba, sama dała pokaz dekoracji na żywo - namalowała na piernikach bydgoskie akcenty. Jak wyjaśniała, w dekorowaniu pierników stawia na koronkowe dekoracje lukrem królewskim.Jak się dowiedzieliśmy, pani Jowita we współpracy z fotograficzką Ezo Oneir, która poprowadziła spotkanie w muzeum, przygotowuje wyjątkową książkę. W formie albumu, obok tutoriali cukierniczych, znajdą się artystyczne zdjęcia. W ten sposób pani Jowita chce nie tylko stworzyć figurki, ale zamierza nimi zobrazować opowieść. Dariusz Bloch

Ten program to kuźnia wokalnych talentów

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
12 grudnia, 22:00, Gość:

5 miesięcy pracy nad tortem? I on był po tych miesiącach jadalny? Ja się zawsze martwiłam, jak dwa dni robiłam tort z dekoracjami, że będzie już nieświeży, a tu pięć miesięcy i wszystko gra. No ale w moich każda jedna dekoracja była jadalna, całe torty można było zjeść.

Wszystkie dekoracje na pokazowym torcie pani Jowity Woszczyńskiej są jadalne. Natomiast sam tort nie jest wykonany z ciasta tylko ze styropianu pokrytego jadalnymi elementami dekoracyjnymi - tak tworzone są konkursowe torty pokazowe. To były mistrzostwa świata w wykonywaniu dekoracji.

G
Gość

5 miesięcy pracy nad tortem? I on był po tych miesiącach jadalny? Ja się zawsze martwiłam, jak dwa dni robiłam tort z dekoracjami, że będzie już nieświeży, a tu pięć miesięcy i wszystko gra. No ale w moich każda jedna dekoracja była jadalna, całe torty można było zjeść.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3