
Jak przygotować chrupiące ogórki kiszone?
Przygotowanie ogórków kiszonych zaczyna się od wyboru odpowiednich składników. Najlepiej sprawdzą się świeże ogórki gruntowe, które są znane z lepszego smaku i tekstury. Niezbędne będą również inne składniki, takie jak sól, korzeń chrzanu, czosnek, koper oraz oczywiście... liście wiśni!
Więcej informacji >>>

Składniki, których będziesz potrzeboiwać
► 1 kg ogórków gruntowych
► 2 l wody
► 2 łyżki soli
► 30 g korzenia chrzanu
► 6 ząbków czosnku
► 3 gałązek kopru
► liście wiśni
Więcej informacji >>>

Oto przepis krok po kroku, jak przygotować ogórki kiszone:
1. Umyj wszystkie ogórki. Odetnij kwiaty, ogonki i inne niechciane elementy. Zamocz ogórki w zimnej wodzie na kilka godzin.
2. Zagotuj w dużym garnku około 2 litry wody z solą i odstaw do ostygnięcia.
3. Przygotuj słoiki o pojemności około 1 litra. Na dnie umieść liście wiśni, następnie kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku, i gałązkę kopru.
4. Umieść ogórki w słoikach, zalej ciepłą, ale nie wrzącą zalewą, tak aby ogórki nie wystawały. Zakręć słoiki i odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce do góry dnem.
Więcej informacji >>>

Gotowe kiszonki odstawiamy w ciemne, suche i chłodne miejsce i pozostawiamy naokoło 7 dni - po tym czasie możemy delektować się pysznymi, chrupiącymi ogórkami małosolnymi. Jeśli pozostawimy je dłużej, to po około 2-3 tygodniach będziemy mieć ogórki kiszone.
Więcej informacji >>>