
Możesz użyć inne liście do kiszenia ogórków
Zamiast liści wiśni możesz użyć w procesie kiszenia ogórków liści porzeczki lub dębu - te liście również zabezpieczają ogórki przed zbyt dużym zmięknięciem w procesie fermentacji mlekowej. Dzięki temu ogórki pozostaną chrupiące.

Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszonki są bardzo zdrowe! Oto ich główne właściwości prozdrowotne:
► Probiotyki (czyli bakterie wspomnianego kwasu mlekowego) to dobre bakterie wspomagające nasz organizm i wzmacniające jego odporność. Probiotyki niszczą patogeny i pomagają w walce z niektórymi schorzeniami.
W czasie fermentacji następuje proces stabilizacji witaminy C, dzięki czemu nie ulega ona rozpadowi, stąd kiszonki są doskonałym źródłem tej witaminy. W naturalnych produktach (tych nie poddanych kiszeniu) witamina C ulega rozpadowi pod wpływem obróbki termicznej, rozkłada się również pod wpływem czynników zewnętrznych.
► W kiszonkach znajdziemy również przeciwutleniacze, w tym witaminy A i E, które zapobiegają starzeniu się organizmu i wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ponadto witamina C wzmacnia i uszczelnia układ krwionośny, co zapobiega tworzeniu się sińców, występowania krwotoków (m.in. z nosa czy dziąseł).
Więcej informacji >>>

Kiszonki na stres i dobrą skórę, włosy i wzrok
W trakcie kiszenia, czyli fermentacji mlekowej, wytwarzają się witaminy B2 (ryboflawina) oraz PP (czyli witamina B3, zwana niacyną).
► Ryboflawina bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
► Witamina PP z kolei współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.