Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak jeść owoce morza?

MWMEDIA
Nie ma już kłopotu z kupnem świeżych owoców morza, więc często pojawiają na stołach bankietowych, ale także tych imieninowych czy jubileuszowych. I choć koneserzy się krzywią, przyrządzamy je także z mrożonek, które kupujemy w marketach.

Nie ma już kłopotu z kupnem świeżych owoców morza, więc często pojawiają na stołach bankietowych, ale także tych imieninowych czy jubileuszowych. I choć koneserzy się krzywią, przyrządzamy je także z mrożonek, które kupujemy w marketach.

Ci, którzy polubili owoce morza, nierzadko wręcz za nimi przepadają. Powinni jednak pamiętać, aby nie częstować nimi zbyt natarczywie innych, nie wybierać z potraw typu paella tylko krewetek lub muszli z małżami (chyba, że dostali porcję tylko dla siebie, ale i wówczas nie wypada męczyć towarzystwa pokazywaniem tego, jak bardzo lubią owoce morza), nie opowiadać o szczegółach spożywania ostryg, bo można wywołać niekoniecznie pożądane reakcje.

Natomiast ci, którzy nie znoszą nawet zapachu owoców morza, niech powściągną swoje negatywne odczucia oraz pełne obrzydzenia komentarze i po prostu omijają talerze, półmiski i pucharki z różowymi krewetkami, białymi krążkami kalmarów albo ciemnymi muszlami małży.

<!** reklama>

Jak należy jeść owoce morza? Różne różnie i zależnie od sytuacji. Na naszych stołach najczęściej spotykamy krewetki i małże, czasem ośmiornice. Te ostatnie jednak nie nastręczają żadnych kłopotów, podobnie jak kalmary czy przegrzebki, bo są to po prostu kawałki mięsa i jemy je sztućcami.

Różnie bywa z krewetkami. Te w sałatce zwanej koktajlem krewetkowym są obrane i bez ogonków. Duże krewetki królewskie, które są dekoracją potrawy, można chwycić za ogonek i po prostu odgryźć. Jednak na przyjęciu na bardzo wysokim szczeblu to już nie uchodzi. Trzeba użyć sztućców.

Krewetki różnych rozmiarów i inne małe skorupiaki mogą być samodzielnym daniem i wtedy są podane z wody, w całości oraz w swoich skorupkach. Odłóżmy wówczas widelec i, zabezpieczywszy się serwetką, śmiało bierzmy smakowite kraby w palce. Jak sobie najzręczniej poradzić? Trening czyni mistrza, ale są sprawdzone metody. Jedną ręką chwytami głowę krewetki, drugą tułów i obracamy tak, by pancerz rozerwał się. Wyciągamy mięso za główkę z pancerza. Czarną nitkę jelita można oddzielić nożem lub widelcem. Smakosze dodatkowo wysysają głowę krewetki, ale nie każdy to lubi, więc wielu pozostaje przy tułowiu. Puste pancerze odkładamy na osobny duży talerz. Podobnie jemy inne małe skorupiaki.

Małże jako samodzielna potrawa są podawane najczęściej na głębokim talerzu, w wywarze i z dodatkiem jarzyn. A czasem w wazie, z której trzeba je sobie nabrać na talerz - wówczas użyjmy łyżki i widelca. Bierzemy (tylko otwarte) skorupki na łyżkę i widelcem wyjmujemy mięso. Jeśli małże są duże, możemy użyć skorupek jako sztućców - szczypiec i łyżeczki za pomocą której można pić smakowitym wywar, w którym małże podano. Skorupki są nawet wygodniejsze od sztućców.

Puste muszle odkładamy na podane obok duże talerze. Na stole powinny się też znajdować miseczki z wodą do płukania palców. Jeśli o nich zapomniano, po prostu o nie poprośmy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!