
Jak dobrze ugrillować mięso? Wystarczy przestrzegać tych trzech zasad
Gwiazdą każdego spotkania przy grillu bez wątpienia jest mięso. Do grillowania idealnie nadają się karkówka, schab, steki, udka czy piersi drobiowe. Co należy zrobić, by perfekcyjnie je ugrillować? Podpowiadamy.
Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?
źródło: Agencja TVN/x-news

Po pierwsze, nie pieczemy mięsa na żywym ogniu, ale na żarze. Aby uchwycić właściwy moment, należy obserwować węgielki – powinny pokryć się cienką warstwą popiołu.
Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?
źródło: Agencja TVN/x-news

Po drugie, dania grillujemy na tackach z głębokim rowkowaniem, gdyż bezpośredni kontakt mięsa z ogniem przyczynia się do wytwarzania szkodliwych dla zdrowia związków. Z kolei tłuszcz kapiący na żar wydziela intensywny zapach, który może być zarówno lubiany, jak i niechętnie wyczuwany w trakcie grillowania. Tacki rozwiązują oba te problemy.
Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?
źródło: Agencja TVN/x-news

Po trzecie, dbajmy o proporcje i kolejność w doprawianiu. Przed grillowaniem największą uwagę należy poświęcić przyrządzeniu marynat i odpowiedniemu doborowi przypraw, zapewniającymi gwarancję ulubionych smaków. Pamiętajmy, by mięso przed położeniem na ruszt grillowy przez kilka godzin marynowało się w lodówce, gdyż to właśnie marynata często decyduje o finalnym kulinarnym zwycięstwie. Dodatkowo, aby uzyskać jeszcze bogatszy smak mięs warto dorzucić do węgla gałązki ulubionych ziół, które zadziałają podobnie jak dodatki stosowane w tracie wędzenia, wzbogacając smak potraw.
Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?
źródło: Agencja TVN/x-news