Najdroższe grzyby świata
Najdroższe grzyby świata osiągają niebotyczną cenę z paru względów. Przede wszystkim są rzadkie i trudne w uprawie. W dodatku potrafią być wrażliwe i problematyczne w masowej produkcji, co skutkuje uzasadnionym wzrostem cen dla konsumentów. Popyt na wyszukane grzyby wciąż rośnie, dlatego też wartość cennych kulinarnie gatunków szybuje w górę.
Warto zaznaczyć, że najwyższe ceny osiągają suszone grzyby jadalne, stanowiąc przede wszystkim kulinarny rarytas.
Jakie to gatunki?
- Yartsa Gunbu
- Trufla biała
- Matsutake, czyli Gąska sosnowa
- Trufla czarna
- Smardz
- Lwia grzywa, czyli Soplówka Jeżowata
- Enoki, czyli Płomiennica zimowa
- Shiitake
- Borowik szlachetny, czyli podgrzybek
- Pieprznik jadalny, czyli kurka
Jakie są ceny najdroższych grzybów świata? Niektóre zwalają z nóg! Przekonaj się w galerii.
Grzyb zombie warty swojej ceny?
Najdroższe grzyby to nie jedynie widzimisię bogaczy. Potrafią być bardzo pożywne i pyszne, często stanowiąc niezbędny element wykwintnej kuchni. Niektóre gatunki posiadają szereg dodatkowych właściwości, które nauczono się cenić już przed wiekami.
Wyszukane odmiany są także rosnącą szansą biznesową dla drobnych rolników i przedsiębiorców na całym świecie. Jednym z takich okazów jest Yartsa Gunbu, nazywany himalajską viagrą, choć znacznie bardziej pasowałoby określenie grzyb zombie.

Koronę trufli białej w zakresie ceny skradł ostatnimi czasy grzyb nazywany himalajską viagrą. Jest to kordyceps chiński lub maczużnik chiński występujący głównie w Tybecie. Nazwa grzyba ma swoje korzenie w przekazach o jego cudownych właściwościach. Jeszcze w latach 70. kilogram grzyba kosztował 2-4 dolary. Dziś jego ceny zwalają z nóg.
Najbardziej zaskakujący jest sposób rozmnażania się kordycepsa. Grzyb pasożytuje na larwie ćmy, którą doprowadza do śmierci i mumifikuje jej ciało. Właśnie ze zmumifikowanego owada wyrasta owocnik.
Cena: pewne źródła podają kwotę 2 tys. dolarów za uncję, co przekłada się na 260 tys. złotych za kilogram. Gdzie indziej można znaleźć informację o cenie 18 tys. dolarów za kilogram, czyli w przeliczeniu niecałe 70 tys. złotych. Warto dodać, że 1 grzyb waży od 300 do 500 miligramów.
Występowanie: Himalaje, na wysokości pomiędzy 3000 i 5000 metrów n.p.m.
iStock
Polski grzyb zombie
Okaz grzyba funkcjonującego na podobnych zasadach, co Yartsa Gunbu, można spotkać także w Polsce. Mowa o grzybie z gatunku ophiocordyceps ditmarii, który pasożytuje na ciele błonkówki.
Kojarzycie grzyba, który zamienia mrówki w "#zombie"?W Polsce spotkamy jego nie mniej ciekawego kuzyna#Ophiocordyceps ditmarii pasożytuje na błonkówkach - infekuje, rozwija się w ciele ofiary, a po jej śmierci wyrasta (np. z głowy) by uwolnić zarodniki#NadleśnictwoBaligródpic.twitter.com/qDzSaDsziY
— Lasy Państwowe (@LPanstwowe) September 22, 2020
Widok nietypowego grzyba wzbudził ogromne poruszenie wśród internautów. W przeciwieństwie jednak do himalajskiej viagry polskiego okazu nikt nie próbuje sprzedawać, ani tym bardziej spożywać.
Czytaj także:
Grzyby a zdrowie
Grzyby, które zbieramy i spożywamy, są w rzeczywistości owocnikami, a więc naziemnymi wykwitami. Cały grzybny organizm jest bowiem znacznie większy, rozciągając się niekiedy na dziesiątki kilometrów pod ziemią. Grzyby były używane na wiele sposobów przez różne kultury w całej historii ludzkości. Zidentyfikowano i opisano dziesiątki tysięcy ich odmian, lecz istnieje stosunkowo niewielka liczba grzybów jadalnych.

Za młodu grzyb jadalny; w Japonii i Chinach jest lubianym i uprawianym grzybem spożywczym. Lwia grzywa była znana ze swoich właściwości leczniczych jeszcze zanim została zidentyfikowana jako szczególnie interesujący grzyb jadalny. Zawartość przeciwutleniaczy w grzybie jest wyjątkowo wysoka, co sprawia, że obecnie trwają badana pod kątem potencjalnej zdolności do regeneracji tkanki nerwowej. Smak i konsystencję grzyba porównuje się do kraba lub homara.
Cena:10-40 dolarów za funt, czyli 80-330 złotych za kilogram
Występowanie: W Polsce jest bardzo rzadka. Ma status E – wymierający. Znajduje się na listach gatunków zagrożonych także w Austrii, Belgii, Czechach, Szwajcarii, Niemczech, Danii, Anglii, Holandii, Szwecji, Słowacji.
iStock
Grzyby są pełne przeciwutleniaczy, minerałów i zdrowych witamin. Niektóre zawierają znaczne ilości potasu, żelaza, manganu, witaminy D, B2 i B6. Są również niskokaloryczne i niskotłuszczowe, bogate w błonnik i białko. Przy tym wszystkim grzyby są jednak ciężkostrawne, co oznacza, że nie wszyscy powinni je spożywać.
Kto powinien unikać grzybów?
- osoby dotknięte chorobą nerek i wątroby
- osoby starsze
- kobiety w ciąży i karmiące piersią
- osoby zmagające z chorobami układu pokarmowego
- osoby uczulone na grzyby
- dzieci
Zobacz najdroższe grzyby świata w galerii.
