
Jak grillować?
Grilować należy na maksymalnie rozżarzonych węglach. Mięso czy warzywa kładziemy na ruszcie (tacce), gdy węgle są maksymalnie rozżarzone i pojawia się na nich białawy nalot. Potrawy powinny być opiekane nie dłużej niż 10-15 minut. Wtedy nie tracą walorów smakowych i są najzdrowsze. Nigdy nie smażymy mięsa w ogniu, ani na wygasających węglach.
STRZAŁKAMI PRZEJDŹ DO KOLEJNEGO ZDJĘCIA

Karkówka na grilla
Karkówka jest chętniej wybieranym mięsem przez Polaków na grilla. Piecze ją aż 85 proc. grillujących osób. wieprzowe ma odpowiednią zawartość tłuszczu, przez co nie będzie suche i wiórowate podczas pieczenia. Najlepiej wcześniej lekko rozbić i zamarynować karkówkę w ziołach.
STRZAŁKAMI PRZEJDŹ DO KOLEJNEGO ZDJĘCIA

Kiełbasa na grilla
Kiełbasa jest druga pod względem popularności. Grilluje ją 81 proc. Polaków. Nie należy grillować kiełbasy z zawartością saletry. Jeżeli kiełbasa ją posiada, to podczas grillowania wydzielają się rakotwórcze nitrozoaminy. Kiełbasa powinna mieć przyzwoitą ilość mięsa, ale nie może być za bardzo chuda. Nieco tłuszczu przy grillowaniu jest rzeczą wskazaną.
STRZAŁKAMI PRZEJDŹ DO KOLEJNEGO ZDJĘCIA

Ryba na grilla
Ciekawą propozycją na grilla jest ryba. Najczęściej wybieraną rybą jest pstrąg, ale można również grillować takie ryby jak choćby labraks, baramundi czy dorada. Oczyszczoną rybę należy położyć bezpośrednio na rozgrzanym grillu lub włożyć w koszyk. Rybę grillować przez 3,5 do 4 minut z każdej strony.
Karkówka jest chętniej wybieranym mięsem przez Polaków na grilla. Piecze ją aż 85 proc. grillujących osób. wieprzowe ma odpowiednią zawartość tłuszczu, przez co nie będzie suche i wiórowate podczas pieczenia. Najlepiej wcześniej lekko rozbić i zamarynować karkówkę w ziołach.
STRZAŁKAMI PRZEJDŹ DO KOLEJNEGO ZDJĘCIA