
Warzywa na grilla
Coraz chętniej Polacy grillują warzywa. Najlepiej wybrać do tego miękką cukinię, bakłażana oraz paprykę. Sprawdzi się również cebula, kukurydza pieczona w folii aluminiowej z masłem oraz szparagi. Należy dokładnie umyć skórkę oraz pokroić w kawałki. Twardsze odmiany możemy owinąć folią aluminiową, doprawić ziołami i posmarować masłem i zgniecionym czosnkiem. Jeżeli lubimy różnorodność na talerzu, warto przyrządzić szaszłyki warzywne na grilla.
STRZAŁKAMI PRZEJDŹ DO KOLEJNEGO ZDJĘCIA

Jak gasić grilla?
Jeśli mamy grilla z pokrywą, to należy zamknąć wszystkie otwory wentylacyjne i odczekać kilka godzin do całkowitego wystygnięcia. Jeśli nie mamy pokrywy, musimy odczekać dłużej - nawet do 24 godzin. Gaszenie możemy przyśpieszyć posypując gorące paliwo sodą oczyszczoną lub solą.
Do gaszenia grilla nie używamy wody - w połączeniu z gorącym grillem powstanie duża ilość pary wymieszanej z gorącym popiołem, co może doprowadzić do poparzeń. Ponadto nagły spadek temperatury może spowodować spękanie powierzchni grilla powodując jego podatność na rdzewienie.
STRZAŁKAMI PRZEJDŹ DO KOLEJNEGO ZDJĘCIA

Czyszczenie grilla
Po ostygnięciu grilla popiół można użyć jako kompost. Przed wyrzuceniem go do śmietnika, najlepiej przesypać go do innego pojemnika na nawet do 48 godzin (gorący popiół stygnie naprawdę bardzo wolno).
Ruszt najlepiej wyczyścić szczotką drucianą lub z wełny stalowej, od razu po wystygnięciu grilla. W ten sposób unikniemy zaschniętych resztek jedzenia. Po czyszczeniu warto delikatnie natłuścić ruszt olejem spożywczym.
STRZAŁKAMI PRZEJDŹ DO KOLEJNEGO ZDJĘCIA