
Grillowanie smaczne, zdrowe i bezpieczne
Majówka to idealny czas na relaks i odpoczynek. Wiele osób decyduje się na spędzenie jej na grillu w gronie najbliższych – rodziny, znajomych i przyjaciół. Grillowanie to świetny sposób na integrację i nadrobienie zaległości towarzyskich. Wspólne przyrządzanie potraw zbliża ludzi, a w Polsce stało się już rytuałem towarzyskim.
Oto najważniejsze zasady, żeby grillować bezpiecznie i smacznie.
STRZAŁKAMI PRZEJDŹ DO KOLEJNEGO ZDJĘCIA

Miejsce grilla
Aby przygotowywanie grilla było bezpieczne, warto wcześniej zadbać o odpowiednie miejsce. Ustawmy grilla na płaskiej, równej powierzchni. Najlepiej jeśli będzie to przygotowane wcześniej, specjalne miejsce np. betonowa lub kamienna wysepka. Grill powinien być ustawiony z dala od roślin wrażliwych na wysoką temperaturę, oraz mebli ogrodowych, aby uniknąć nieprzyjemnego, gryzącego dymu, który mógłby przeszkadzać gościom.
STRZAŁKAMI PRZEJDŹ DO KOLEJNEGO ZDJĘCIA

Rozpałka
Przy rozpalaniu grilla należy korzystać z gotowych rozpałek w postaci brykietów lub płynu. Należy wtedy zdjąć ruszt i pozwolić rozpałce wypalić do końca.
Pod żadnym pozorem nie można rozpalać grilla benzyną, ropą, ani starymi (zwłaszcza kolorowanymi) gazetami. Może to być niebezpieczne, a ponadto opary są toksyczne i rakotwórcze, a wszystko to pozostanie na ruszcie lub samym grillu.
STRZAŁKAMI PRZEJDŹ DO KOLEJNEGO ZDJĘCIA

Tacka czy ruszt?
Większość z nas kładzie mięso lub warzywa bezpośrednio na ruszcie. Kto jednak nie chce by tłuszcz i woda kapały na węgiel (co powoduje, że z paleniska unoszą się szkodliwe substancje) może skorzystać z jednorazowych aluminiowych tacek.
STRZAŁKAMI PRZEJDŹ DO KOLEJNEGO ZDJĘCIA