Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gadżety w kuchni, czyli co można kupić, by ułatwić sobie drogę do kulinarnego siódmego nieba

Alicja Cichocka
Alicja Cichocka
Szef kuchni czterogwiazdkowego hotelu „Bulwar”, Rafał Jurkiewicz kuchenne wynalazki oczywiście ceni, ale bez nich też dałby sobie radę
Szef kuchni czterogwiazdkowego hotelu „Bulwar”, Rafał Jurkiewicz kuchenne wynalazki oczywiście ceni, ale bez nich też dałby sobie radę Grzegorz Olkowski
Krajalnica do bananów czy suszarka do sałaty to narzędzia kuchennych amatorów i gadżeciarzy. O przydatne kuchenne wynalazki ostatnich lat spytaliśmy poważnych kucharzy regionalnych hoteli.

Pokochaliśmy gotowanie, a producenci, którzy tak kochają nasze portfele prześcigają się w ułatwianiu nam tej trudnej sztuki, coraz częściej wyręczając nas, co nierzadko prowadzi do wyłączania myślenia w kuchni. Przykłady? Wiele z kuchennych wynalazków jak na przykład suszarkę do sałaty czy obieraczkę do jabłek każdy szanujący się kucharz obśmieje, a potem dopisze do listy rzeczy w kuchni zupełnie niepotrzebnych, a nawet zabronionych, tak jak np. elektroniczny nos do mięsa, który wyręczy kucharza sygnalizując po przestawieniu, że sztuka mięsa jest nieświeża (więcej przykładów gadżetów absolutnie zbędnych w tekście na dole).

Zajrzeliśmy do kuchni w hotelach Torunia i Bydgoszczy w poszukiwaniu wynalazków ułatwiających kucharzom życie, które autentycznie przydadzą się podczas gotowania.

Blender czyli przeżytek

Na uznany i powszechny blender krzywi się Rafał Jurkiewicz, od sześciu lat szef kuchni czterogwiazdkowego hotelu Bulwar w Toruniu. - Fasownica ręczna, czyli przecieraczka do warzyw i owoców jest znacznie lepsza - jak przekonuje kucharz, w odróżnieniu od elektrycznego blendera, nie zostawia grudek. - Doskonała do sporządzania pure ziemniaczanego czy kremu z brokułów - podkreśla.
Szef kuchni hotelu „Bulwar” przyznaje, że docenia też opiekacz górny, nazywany salamandrem. Owoce zapiekane z kremem zabajone po chwili spędzonej pod grzałkami dostają charakterystycznej skórki, którą oczy i podniebienia klientów tak bardzo doceniają.

Hitem ostatnich sezonów w restauracjach jest gotowanie w próżni (zwane sous vide) w niskich temperaturach. Doprawione, zapakowane próżniowo np. mięso gotuje się przez wiele godzin w wanience w niskiej temperaturze około 60 stopni dzięki czemu nie traci cennych składników. Taki sposób gotowania niezwykle ceni Sebastian Ferenc, zastępca szefa kuchni bydgoskiego „City Hotel”. - Podstawowy sprzęt do gotowania sous vide kosztuje około 2 tysięcy złotych - szacuje kucharz. Żeby tak zdrowo jeść potrzeba jeszcze maszyny do pakowania próżniowego, która przydaje się w kuchni nie tylko w gotowaniu. Zapakowane próżniowo mięso będzie dłużej świeże.

Kucharz już nie tłucze

Z ubijania mięsa zwykłym tłuczkiem dawno zrezygnowało już wielu kucharzy. Siekacz do mięsa, który nie niszczy struktury, tylko głęboko nakłuwa dawno temu docenił i ma na wyposażeniu kuchni hotelu „Filmar” w Toruniu jej szef, Robert Borzymowski. - Przyrząd sprawia, że mięso staje się bardziej kruche - podkreśla, że bez tego wynalazku efekt byłoby trudniej uzyskać, choć oczywiście poradziłby sobie, jak każdy szanujący się kucharz.
Załoga z kuchni hotelu „Filmar” znacznie bardziej jest zadowolona z innej przydatnej maszyny. Każdy porządna kuchnia serwuje makaron własnego wyrobu, tak więc maszyna do wałkowania makaronowego ciasta bardzo się przydaje. Wystarczy ustawić parametry, czyli grubość 3 milimetry i praska sama wykona żmudną robotę. Ostatni akord czyli pocięcie ciasta staje się czystą przyjemnością.

Odkrywanie na nowo

Andrzej Bakaj, zastępca szefa kuchni bydgoskiego hotelu „Pod Orłem”, człowiek instytucja, od 46 lat w zawodzie długo myśli zanim znajdzie ten jeden jedyny wynalazek kuchenny szczególnie doceniony. W końcu chwyta za żeliwną patelnię grillową. Egzemplarz wyjątkowo solidny. - Mówi się, że patelnia grillowa to odkrycie ostatnich lat, a nasza skończy wkrótce pięćdziesiąt lat - śmieje się Andrzej Bakaj.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!