Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Frymark bydgoski w dobie koronawirusa. Wystawcy oferują dowóz do Bydgoszczy lub pod drzwi klientów

Justyna Tota
Justyna Tota
Dariusz Bloch
Wystawcy Frymarku bydgoskiego swych regionalnych produktów od połowy marca do odwołania nie wystawiają na straganach przy ul. Gdańskiej 8. Zamiast tego czekają na telefony, SMS-y i maile, oferując dowóz do Bydgoszczy lub pod drzwi klientów, których wsparcie jest obecnie ważne jak nigdy dotąd. - Dla wielu z nich to jedyne źródło utrzymania. Dlatego jako opiekun frymarkowych wystawców apeluję, aby wyszukać swoich lokalnych dostawców i bez skrępowania dzwonić lub pisać z zamówieniami - mówi Piotr Jarecki, organizator jarmarku.

W części miast, również tych dużych, służby sanitarne nakazały wprowadzić całkowity zakaz handlu na wolnej przestrzeni, zamykając miejskie targowiska. Taki nakaz w miniony wtorek (24. marca) od wojewódzkiego inspektora sanitarnego otrzymał prezydent Poznania.

W Bydgoszczy handel na straganach, przy zachowaniu środków ostrożności, nie jest zakazany. Podczas czwartkowej (26. marca) porannej odprawy wideo prezydent Rafał Bruski zapytał o tę kwestię wojewodę Mikołaja Bogdanowicza. - Wojewoda wskazał, że nie ma takich zaleceń na razie - przekazała nam Marta Stachowiak, rzeczniczka prezydenta Bydgoszczy.

Mimo to Frymark bydgoski, czyli jarmark produktów eko, regionalnych i rękodzieła, od dwóch niedziel jest zawieszony do odwołania. Od dnia, gdy weszło pierwsze rządowe obostrzenie (zakaz zgromadzeń powyżej 50 osób - przyp. red.) związane z zagrożeniem rozprzestrzeniania się koronawirusa, frymarkowi wystawcy realizują dowozy, zamówienia indywidualne i wysyłki.

Na przykład w minioną środę pod halą Łuczniczka zorganizowano odbiór zamówionych u wystawców przez telefon nabiału koziego, wędlin, soków, jabłek, miodów i chlebów. A w najbliższą środę (1. kwietnia) będzie można odebrać warzywa i przetwory (zamówienia do 31 marca, dowóz pod wskazany adres za opłatą 8 zł). Część wytwórców i gospodarzy proponuje dostawy w inne dni (np. w niedziele) w centrum miasta (np. na parkingu UM przy ul. Grudziądzkiej).

- Wszystko odbywa się z zachowaniem środków ostrożności. Osoby odbierające zamówione paczki podchodzą pojedynczo. Niektórzy wolą, by zamówione produkty dowieźć im do domów, istnieje taka możliwość – wyjaśnia nam Piotr Jarecki, organizator Frymarku bydgoskiego.

Organizatorzy Frymarku starają się promować dowozy w mediach społecznościowych. Czy taka forma jarmarku, wymuszona obecną sytuacją, sprawdza się? - Część klientów zamawia produkty, a my je dowozimy. Inni zaszyli się w domach i nie wychodzą. Większość osób woli robić kompleksowe zakupy - od kilku wystawców naraz. Generalnie, można mówić o zainteresowaniu, ale nie jest tak, że jesteśmy zasypywani zamówieniami - mówi wprost Piotr Jarecki, przyznając, że przesłanie dotyczące wspierania lokalnych przedsiębiorców jest teraz bardzo ważne.

- Niektórzy krępują się dzwonić, myśląc sobie „nie chcę robić problemu”, tymczasem frymarkowi wystawcy czekają na telefony. Zwłaszcza, że dla wielu z nich to jedyne źródło utrzymania. Dlatego jako organizator Frymarku apeluję, aby wyszukać swoich lokalnych dostawców i bez skrępowania dzwonić czy wysyłać SMS-y z zamówieniami. U niektórych zamówienie można też złożyć przez sklep internetowy i od razu z góry zapłacić, co jest ułatwieniem, bo nie trzeba się wymieniać się gotówką. Form składania zamówień jest wiele, każdy może wybrać sposób wygodny dla siebie – mówi Piotr Jarecki, który sam prowadzi m.in. serowarskie gospodarstwo ekologiczne Malinowy Chruśniak.

Dodatkowo od minionego poniedziałku ruszyła tzw. EkoPaka. - To inicjatywa producentów zdrowej żywności. Polegająca na dostawie do domu na terenie Bydgoszczy i okolic (a także Trójmiasta i Koszalina – przyp. red.) ekożywności zamówionej od kilku wystawców. W tym projekcie bierze udział część naszych, frymarkowych wystawców – dodaje Piotr Jarecki.

EkoPaka jest na Facebooku, gdzie można składać zamówienia w piątki do 18.00, dowóz jest w poniedziałki. Zamówienia są realizowane od 100 zł - opłata za transport 15 zł, zakupy za powyżej 200 zł – transport za darmo.

Lista części wystawców Frymarku bydgoskiego, którzy mogą produkty wysłać lub dowieźć do Bydgoszczy bądź bezpośrednio do domów klientów, zachowując środki ostrożności:

  • Sok Jabłkowy Pamuła (soki, jabłka, susz, przetwory) tel. 604 432 217
  • W. Śledź Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek (wędliny, wędzonki) tel. 726 623 798
  • Na rogu (nabiał krowi) tel. +48 880 702 227
  • PrzySmaki Ze Wsi (dania gotowe: pierogi, kluski, zupy) tel. 883 670 094
  • Malinowy Chruśniak Serowarskie Gospodarstwo Ekologiczne (nabiał kozi) tel. 505552163
  • Gęsina od Barbara Kirchner Gęsiego Uroczyska (dania gotowe: pierogi, krokiety, czernina itp.)tel. 602 831 901
  • Niech Cię Zakole (dania gotowe, wędliny, jagnięcina, baranina) tel. 602 402 248
  • Sklep Innowacje Zdrowia (suplementy, ekoprodukty) tel. 608062698
  • Renata Nowak (wegetariańskie dania gotowe) tel. 880207026
  • Kozi Zakątek Gospodarstwo Ekologiczne (nabiał kozi) tel. 694 615 420
  • Sery krowie: niemieckie (kwiatek i pieprz cytrynowy), ser z borów, ser dary lasu i stara gouda - 501614166, zamówienia z adresem dostawy proszę wysyłać SMS. Możliwość płatność kartą. Dowóz od poniedziałku.
  • www.chrupnazdrowie.pl (warzywa, owoce, bakalie eko) - możliwość wysyłki
  • Owoce suszone z Morzewca tel. 693 558 517 dowóz lub wysyłka
  • Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel (chleby) tel. 889576729
  • EkoLuchowo Gospodarstwo Ekologiczne (warzywa, przetwory) tel. 668-958-071
  • Palce lizać (masło klarowane, energia do kawy) tel. 577866008 (wysyłka)
  • Jajka Roman Zarzecki (odbiór osobisty w Brzozie) tel. 502 138 300
  • Nadwiślańska Chata (syropy, konfitury, powidła śliwkowe, krówki na śmietance, pierniczki, smalczyk, zakwas z buraczków, ogórki kiszone, szynkowa, pasztetowa), tel. 501613382, 602700680 lub 881223233 oraz e-mail: [email protected]; odbiór zamówień pod adresem: Urząd Miasta w Bydgoszczy Grudziądzka 9/15 na parkingu w każdą sobotę w godz 17-18. Zamówienia za kwotę min. 100 zł realizowane pod Twoje drzwi na terenie Bydgoszczy, zapłacić możesz kartą.
  • Wędliny w domku na zewnątrz (wędliny, przetwory mięsne) tel. (sms) 507196430 lub e-mail [email protected]
  • Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek (wędliny, wędzonki) tel. 726 623 798
  • PrzySmaki Ze Wsi (pierogi, kluski, zupy, przetwory mięsne, soki) tel. 883 670 094, 509 016 025
  • Gęsina od Barbary Kirchner z Gęsiego Uroczyska (pierogi, krokiety, czernina itp.) tel. 602 831 901
  • Przetwory z gęsiny (pierogi z mięsem gęsim, z kapustą i grzybami, z kaszą gryczaną, ruskie, krokiety, w słoikach pasteryzowane: czernina, kapusta na gęsinie, gulaszowa z gęsiny; jajka kurze) tel. 602 831 901
  • Gang Czekoladożerców (produkty z czekolady) [email protected]
  • Babeczka-Niewinne Słodkości (ciasta, ciasteczka, desery) tel. 660 733155
  • Zakwasownia (soki z kiszonek, zakwasy) zamówienia na: zakwasownia.pl
  • Wróblowie (pieczywo) tel. 889 576 729
  • Pani Lucynka (miody) tel. 515 202 365
  • Restauracja Naturalna (dania wegańskie) tel. 512 320 910
  • fb @naturalna.bydgoszcz
  • PO CO/Post Coffice (kawa w paczkach, sprzęt do parzenia kawy) tel. 789 177 224
  • Sad w słoiku (przetwory owocowe) tel. 692 867 925
  • Aga Bagietka (pieczywo ekologiczne) tel. 667 778 916

Warto zaglądać na profil Frymark bydgoski na Facebooku, gdzie pojawiają się bieżące informacje i oferty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera