W części miast, również tych dużych, służby sanitarne nakazały wprowadzić całkowity zakaz handlu na wolnej przestrzeni, zamykając miejskie targowiska. Taki nakaz w miniony wtorek (24. marca) od wojewódzkiego inspektora sanitarnego otrzymał prezydent Poznania.
W Bydgoszczy handel na straganach, przy zachowaniu środków ostrożności, nie jest zakazany. Podczas czwartkowej (26. marca) porannej odprawy wideo prezydent Rafał Bruski zapytał o tę kwestię wojewodę Mikołaja Bogdanowicza. - Wojewoda wskazał, że nie ma takich zaleceń na razie - przekazała nam Marta Stachowiak, rzeczniczka prezydenta Bydgoszczy.
Mimo to Frymark bydgoski, czyli jarmark produktów eko, regionalnych i rękodzieła, od dwóch niedziel jest zawieszony do odwołania. Od dnia, gdy weszło pierwsze rządowe obostrzenie (zakaz zgromadzeń powyżej 50 osób - przyp. red.) związane z zagrożeniem rozprzestrzeniania się koronawirusa, frymarkowi wystawcy realizują dowozy, zamówienia indywidualne i wysyłki.
Na przykład w minioną środę pod halą Łuczniczka zorganizowano odbiór zamówionych u wystawców przez telefon nabiału koziego, wędlin, soków, jabłek, miodów i chlebów. A w najbliższą środę (1. kwietnia) będzie można odebrać warzywa i przetwory (zamówienia do 31 marca, dowóz pod wskazany adres za opłatą 8 zł). Część wytwórców i gospodarzy proponuje dostawy w inne dni (np. w niedziele) w centrum miasta (np. na parkingu UM przy ul. Grudziądzkiej).
- Wszystko odbywa się z zachowaniem środków ostrożności. Osoby odbierające zamówione paczki podchodzą pojedynczo. Niektórzy wolą, by zamówione produkty dowieźć im do domów, istnieje taka możliwość – wyjaśnia nam Piotr Jarecki, organizator Frymarku bydgoskiego.
Organizatorzy Frymarku starają się promować dowozy w mediach społecznościowych. Czy taka forma jarmarku, wymuszona obecną sytuacją, sprawdza się? - Część klientów zamawia produkty, a my je dowozimy. Inni zaszyli się w domach i nie wychodzą. Większość osób woli robić kompleksowe zakupy - od kilku wystawców naraz. Generalnie, można mówić o zainteresowaniu, ale nie jest tak, że jesteśmy zasypywani zamówieniami - mówi wprost Piotr Jarecki, przyznając, że przesłanie dotyczące wspierania lokalnych przedsiębiorców jest teraz bardzo ważne.
- Niektórzy krępują się dzwonić, myśląc sobie „nie chcę robić problemu”, tymczasem frymarkowi wystawcy czekają na telefony. Zwłaszcza, że dla wielu z nich to jedyne źródło utrzymania. Dlatego jako organizator Frymarku apeluję, aby wyszukać swoich lokalnych dostawców i bez skrępowania dzwonić czy wysyłać SMS-y z zamówieniami. U niektórych zamówienie można też złożyć przez sklep internetowy i od razu z góry zapłacić, co jest ułatwieniem, bo nie trzeba się wymieniać się gotówką. Form składania zamówień jest wiele, każdy może wybrać sposób wygodny dla siebie – mówi Piotr Jarecki, który sam prowadzi m.in. serowarskie gospodarstwo ekologiczne Malinowy Chruśniak.
Dodatkowo od minionego poniedziałku ruszyła tzw. EkoPaka. - To inicjatywa producentów zdrowej żywności. Polegająca na dostawie do domu na terenie Bydgoszczy i okolic (a także Trójmiasta i Koszalina – przyp. red.) ekożywności zamówionej od kilku wystawców. W tym projekcie bierze udział część naszych, frymarkowych wystawców – dodaje Piotr Jarecki.
EkoPaka jest na Facebooku, gdzie można składać zamówienia w piątki do 18.00, dowóz jest w poniedziałki. Zamówienia są realizowane od 100 zł - opłata za transport 15 zł, zakupy za powyżej 200 zł – transport za darmo.
Lista części wystawców Frymarku bydgoskiego, którzy mogą produkty wysłać lub dowieźć do Bydgoszczy bądź bezpośrednio do domów klientów, zachowując środki ostrożności:
- Sok Jabłkowy Pamuła (soki, jabłka, susz, przetwory) tel. 604 432 217
- W. Śledź Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek (wędliny, wędzonki) tel. 726 623 798
- Na rogu (nabiał krowi) tel. +48 880 702 227
- PrzySmaki Ze Wsi (dania gotowe: pierogi, kluski, zupy) tel. 883 670 094
- Malinowy Chruśniak Serowarskie Gospodarstwo Ekologiczne (nabiał kozi) tel. 505552163
- Gęsina od Barbara Kirchner Gęsiego Uroczyska (dania gotowe: pierogi, krokiety, czernina itp.)tel. 602 831 901
- Niech Cię Zakole (dania gotowe, wędliny, jagnięcina, baranina) tel. 602 402 248
- Sklep Innowacje Zdrowia (suplementy, ekoprodukty) tel. 608062698
- Renata Nowak (wegetariańskie dania gotowe) tel. 880207026
- Kozi Zakątek Gospodarstwo Ekologiczne (nabiał kozi) tel. 694 615 420
- Sery krowie: niemieckie (kwiatek i pieprz cytrynowy), ser z borów, ser dary lasu i stara gouda - 501614166, zamówienia z adresem dostawy proszę wysyłać SMS. Możliwość płatność kartą. Dowóz od poniedziałku.
- www.chrupnazdrowie.pl (warzywa, owoce, bakalie eko) - możliwość wysyłki
- Owoce suszone z Morzewca tel. 693 558 517 dowóz lub wysyłka
- Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel (chleby) tel. 889576729
- EkoLuchowo Gospodarstwo Ekologiczne (warzywa, przetwory) tel. 668-958-071
- Palce lizać (masło klarowane, energia do kawy) tel. 577866008 (wysyłka)
- Jajka Roman Zarzecki (odbiór osobisty w Brzozie) tel. 502 138 300
- Nadwiślańska Chata (syropy, konfitury, powidła śliwkowe, krówki na śmietance, pierniczki, smalczyk, zakwas z buraczków, ogórki kiszone, szynkowa, pasztetowa), tel. 501613382, 602700680 lub 881223233 oraz e-mail: [email protected]; odbiór zamówień pod adresem: Urząd Miasta w Bydgoszczy Grudziądzka 9/15 na parkingu w każdą sobotę w godz 17-18. Zamówienia za kwotę min. 100 zł realizowane pod Twoje drzwi na terenie Bydgoszczy, zapłacić możesz kartą.
- Wędliny w domku na zewnątrz (wędliny, przetwory mięsne) tel. (sms) 507196430 lub e-mail [email protected]
- Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek (wędliny, wędzonki) tel. 726 623 798
- PrzySmaki Ze Wsi (pierogi, kluski, zupy, przetwory mięsne, soki) tel. 883 670 094, 509 016 025
- Gęsina od Barbary Kirchner z Gęsiego Uroczyska (pierogi, krokiety, czernina itp.) tel. 602 831 901
- Przetwory z gęsiny (pierogi z mięsem gęsim, z kapustą i grzybami, z kaszą gryczaną, ruskie, krokiety, w słoikach pasteryzowane: czernina, kapusta na gęsinie, gulaszowa z gęsiny; jajka kurze) tel. 602 831 901
- Gang Czekoladożerców (produkty z czekolady) [email protected]
- Babeczka-Niewinne Słodkości (ciasta, ciasteczka, desery) tel. 660 733155
- Zakwasownia (soki z kiszonek, zakwasy) zamówienia na: zakwasownia.pl
- Wróblowie (pieczywo) tel. 889 576 729
- Pani Lucynka (miody) tel. 515 202 365
- Restauracja Naturalna (dania wegańskie) tel. 512 320 910
- fb @naturalna.bydgoszcz
- PO CO/Post Coffice (kawa w paczkach, sprzęt do parzenia kawy) tel. 789 177 224
- Sad w słoiku (przetwory owocowe) tel. 692 867 925
- Aga Bagietka (pieczywo ekologiczne) tel. 667 778 916
Warto zaglądać na profil Frymark bydgoski na Facebooku, gdzie pojawiają się bieżące informacje i oferty.
