Dziś Światowy Dzień Muffinka! Oto przepisy na najlepsze muffinki - to idealny dzień, by zrobić je w domu.
Muffiny bananowe
Przygotowanie:
1. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę mokrych składników: olej, mleko, masło orzechowe i jajko. Mieszamy do połączenia.
2. W osobnej misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól, a następnie łączymy razem suche i mokre składniki.
3. Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i jeszcze raz krótko mieszamy.
4. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy foremki ciastem. Bardzo dobrze nadaje się do tego zadania łyżka do lodów.
5. Muffinki pieczemy około 30 – 35 min w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Żeby to zrobić wystarczy wbić go w środek, a po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.
6. Żeby babeczki były idealnie chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku warto wyciągnąć je z blaszki i studzić na kratce. Dzięki temu nie zaparują i nie zrobią się wilgotne. Wypieki studzą się lepiej na kratce, ponieważ mają dostęp od spodu do świeżego powietrza.
Źródło: ciastkozercy.pl/proste-muffinki-bananowe/