Co jest lepsze chleb pełnoziarnisty czy wieloziarnisty?
Edyta Leźnicka, dietetyk kliniczny: Teoretycznie różnica wydaje się niewielka, a jednak. Chleb pełnoziarnisty powstaje z całych ziaren, które są mielone na mąkę wraz z bielmem, kiełkiem i łuską. Taki chleb zawiera więc dużo błonnika, witamin i minerałów, szczególnie cynku i magnezu. Chleb wieloziarnisty z kolei nie powstaje z mąki pełnoziarnistej (chociaż też może). To na ogół zwykły chleb pieczony z kilku rodzajów mąk i dla upozorowania cennych wartości posypuje się go ziarnami. Mimo że chleb wieloziarnisty z zewnątrz wygląda całkiem zdrowo, to na ogół okazuje się, że większość jego składu stanowi mąka pszenna (taka jak w białych bułkach). Często by upodobnić taki chleb do zdrowego konkurenta, farbuje się go na brązowo. Wówczas jest w stanie zmylić niejednego konsumenta.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
