MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Dni Radomska 2024. C-Bool na zakończenie pierwszego dnia święta miasta. FILM, ZDJĘCIA

Dni Radomska 2024. C-Bool na zakończenie pierwszego dnia święta miasta. FILM, ZDJĘCIA

Opole w rytmie rocka. Drugi dzień festiwalu to była prawdziwa petarda!

Opole w rytmie rocka. Drugi dzień festiwalu to była prawdziwa petarda!

Polecamy

Wiemy już, gdzie będzie można się kąpać. Bezpiecznie, pod nadzorem ratowników

Wiemy już, gdzie będzie można się kąpać. Bezpiecznie, pod nadzorem ratowników

Praca dzieci w Polsce. Jak duża jest to skala?

Praca dzieci w Polsce. Jak duża jest to skala?

Blisko 2,5 kilograma narkotyków u bydgoszczanina. Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia

Blisko 2,5 kilograma narkotyków u bydgoszczanina. Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia