reklama

Ciasta wigilijne 2019. Domowe przepisy na wigilijne ciasta [PRZEPISY - 9.12.2019]

onlineZaktualizowano 
Zastanawiacie się jakie ciasta wigilijne przygotować na tegoroczne święta? Podpowiadamy! Archiwum Polska Press Grupa
Nie macie jeszcze pomysłu, jakie wigilijne ciasta przygotować na Święta Bożego Narodzenia? Zastanawiacie się, czy zrobić je samemu, czy kupić w cukierni? Nie martwcie się tym! Przygotowaliśmy dla was kilka propozycji na ciasta wigilijne, które sprawdzą się w każdym polskim domu. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne ciasta wigilijne. To wcale nie jest takie trudne, a sprawi wam i waszym bliskim mnóstwo przyjemności!

Wigilijne ciasta

Ciasta wigilijne to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Niektóre gospodynie domowe już zastanawiają się, jakie ciasta na Wigilię najlepiej upiec. Najpopularniejsze ciasta wigilijne to piernik, makowiec i sernik. W wielu domach na stołach pojawią się także pierniczki. Jak przygotować te najbardziej znane ciasta wigilijne?

Ciasteczka wigilijne

Wiele gospodyń ma swój własny przepis na ciasta na Wigilię. Dla tych, którzy nie wiedzą, jaki przepis na ciasta wigilijne wybrać, prezentujemy wybrane, sprawdzone przepisy. Poniżej znajdziecie przepis na następujące ciasta na Wigilię: piernik wigilijny, makowiec, sernik oraz pierniczki.

Ciasta wigilijne

Dla tych, którzy chcą na Wigilię upiec makowiec mamy oryginalny przepis Anny Starmach. To połączenie tradycji z nowoczesnością: makowiec z ciasta biszkoptowego. Jakie składniki potrzeba, by go upiec?

  • 100 g mąki tortowej,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 60 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g zmielonego maku,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki konfitury różanej,
  • 3 łyżki miodu.
Przygotowaliśmy dla was przepisy na ciasta wigilijne.
Przygotowaliśmy dla was przepisy na ciasta wigilijne. Archiwum Polska Press Grupa

Jak przygotować makowiec wigilijny z ciasta biszkoptowego? Zobaczcie w materiale wideo:

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Pierniczki - przepis

Jak szybko i łatwo przygotować świąteczne pierniki? Podajemy przepis na miękkie i proste w przygotowaniu pierniczki:

Składniki:

  • mąka 2 szkl,
  • cukier 0,5 szkl,
  • soda 1 łyżeczka,
  • przyprawa korzenna 2 łyżeczki,
  • masło 40 g,
  • miód 1 łyżka,
  • jajko,
  • drożdże 1/4 kostki.

Jak przygotować świąteczne pierniczki? Cały przepis znajdziesz >>>TUTAJ<<<

Wigilijne ciasta - przepis

Z pewnością zainteresuje was przepis na świąteczny sernik. Można go łatwo i szybko przygotować, a co najważniejsze zawsze się sprawdza. Mimo że w ciągu roku każdy z nas piecze czasami po kilka serników, to jednak ten świąteczny sernik zawsze jest wyjątkowy. W przygotowanie go wigilijnego ciasta wkładamy więcej serca, bo w końcu będą go jedli nie tylko nasi domownicy, ale również cała rodzina.

Ciasta na wigilijny stół

Świąteczny sernik to często pozycja obowiązkowa wśród słodkości, które pojawią się na naszych wigilijnych stołach. Trudno wyobrazić sobie Wigilię, podczas której nie poczujemy zapachu sernika wyjętego prosto z piekarnika. Chyba każdy z nas ma w pamięci ten niepowtarzalny zapach, kiedy nasze mamy lub babcie piekły taki sernik na Święta Bożego Narodzenia.

Sernik wigilijny - przepis

Jak zatem zrobić świąteczny sernik, aby podniebienia naszych najbliższych były zachwycone? Przedstawiamy wam sprawdzony przepis, po który będziecie sięgali jeszcze nie raz. Sprawdźcie, jak zrobić świąteczny sernik!

Składniki:

  • 1300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 450 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 250 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30% lub 36%), schłodzonej
  • ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
  • ulubione bakalie - rodzynki, sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, w sumie około 1/2 - 3/4 szklanki
Sprawdźcie, jakie ciasta wigilijne najlepiej sprawdzą się na wigilijnym stole.
Sprawdźcie, jakie ciasta wigilijne najlepiej sprawdzą się na wigilijnym stole. Archiwum Polska Press Grupa

Ciasta wigilijne

Na początek pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Do miski musimy przełożyć masło, a potem utrzeć do lekkości i puszystości. Następnie dodajemy porcjami twaróg, nadal ucierając.

Wigilijne ciasta

W osobnej misce trzemy żółtka z cukrem aż do białości. Dodajemy to do masy serowej i miksujemy przez chwilę. Teraz do naszej masy serowej możemy dodać pozostałe składniki, czyli mąkę pszenną, budyń, wanilię oraz cukier waniliowy. Całość miksujemy aż nasze składniki się połączą.

Następnie ubijamy śmietanę kremówkę, a w osobnym naczyniu ubijamy białka na pianę. Teraz do masy serowej delikatnie dodajemy ubitą kremówkę, pianę z białek oraz bakalie. Formę, w której będzie sernik powinniśmy teraz wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej, żeby przy tych proporcjach forma miała wymiary zbliżone do 23 x 35 cm.

Ciasteczka wigilijne

Do naszej formy wlewamy całą masę, a sernik pieczemy w temperaturze 170ºC przez około godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie włożyć na noc do lodówki. Gotowy sernik możemy teraz udekorować. I co najważniejsze, sernik z tego przepisu nie opada, więc będzie się pięknie prezentował na wigilijnym stole.

Przepis na świąteczny sernik pochodzi ze strony https://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny.

Alternatywą dla tradycyjnego sernika może być sernik wiedeński. Przepisy Ani Starmach na ciasta wigilijne cieszą się dużą popularnością w internecie, dlatego poniżej przedstawiamy wam, jak przygotować sernik wiedeński.

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 200 g drobnego, białego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

Polewa:

  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 60 ml śmietanki kremówki 30% (możesz też użyć mleka)

Przepis na sernik wiedeński

Na początek trzemy masło z cukrem za pomocą miksera. Masa powinna być jasna i puszysta. Do masła dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie wbijając jajka i ser. Na sam koniec dorzucamy rodzynki, skórkę oraz cukier waniliowy. Nasza masa powinna być dokładnie wymieszana, jednak nie miksujemy zbyt długo, ponieważ napowietrzona masa „rośnie” w piekarniku, ale po upieczeniu może gwałtownie opaść.

Sernik świąteczny przepis

Spód formy (22–23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Teraz do środka przelewamy całą masę. Formę z ciastem wkładamy na ok. 90 minut do piekarnika o 170 stopni (bez termoobiegu), a następnie zmniejszamy ją do 160 stopni. Po upieczeniu powinniśmy studzić sernik w uchylonym piekarniku.

Teraz czas na przygotowanie polewy. Musimy rozpuścić masło, dodać do niego przesiany cukier puder oraz śmietankę/mleko i całość wymieszać rózgą. Gładką masę zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane kakao. I tym sposobem sernik wiedeński jest już gotowy! Wystudzony sernik polewamy masą czekoladową.

Przepis na sernik wiedeński Ani Starmach pochodzi ze strony https://aniastarmach.pl/przepis/sernik-wiedenski/.

Piernik wigilijny - przepis

W internecie znaleźć można wiele przepisów na piernik wigilijny. Internauci zachwalają jednak przepis na piernik wigilijny według Anny Starmach. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 250 g masła
  • 500 g miodu
  • 500 g cukru
  • 3 jaja
  • 100 ml mleka
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Sprawdźcie, jakie ciasta wigilijne najlepiej sprawdzą się na wigilijnym stole.
Sprawdźcie, jakie ciasta wigilijne najlepiej sprawdzą się na wigilijnym stole. Archiwum Polska Press Grupa

Przygotowanie:

  • Miód, cukier i masło podgrzewaj aż połączą się w jednolita masę. Ostudź ją.
  • Następnie do masy miodowej dodawaj stopniowo: mąkę wymieszaną z sodą, jaja, mleko, orzechy, skórkę pomarańczową oraz przyprawy.
  • Ciasto wymieszaj, używając robota kuchennego lub dużej łyżki.
  • Tak przygotowane przełóż do kamionkowego/ceramicznego naczynia, przykryj je i wstaw do lodówki na 2-6 tygodni.
  • Po leżakowaniu podziel ciasto na dwie części i przełóż do dwóch kwadratowych form.
  • Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy piernik przekrój i przełóż powidłami, możesz go udekorować polewą czekoladową.

Przepis na piernik wigilijny Anny Starmach pochodzi ze strony kulinarni.tvn.pl.

Zobacz także wideo: Wigilia na diecie. Ile kalorii mają świąteczne potrawy?

źródło: Agencja TVN/x-news

Dużą popularnością cieszy się także przepis na piernik wigilijny Magdy Gessler. Oto potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

  • Roztop margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
  • Potem wlej śmietanę i zagotuj.
  • Gdy całkowicie ostygnie, dodaj żółtka, mąkę, sodę i cynamon, a na końcu pianę z białek.
  • Wylej ciasto na prostokątną blachę i piecz około godziny.

Przepis na piernik wigilijny Magdy Gessler pochodzi ze strony kulinarni.tvn.pl.

Katarzyna Lengren: Zamiast ciasta robię zapach ciasta, zamiast sprzątania robię piękne oświetlenie

źródło: TVN/x-news

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Przepis Gessler?!?! Margaryna?!?!

m
mleczna

Do ciast zawsze używam mąki tortowej lubelli, zawsze wychodzą mi pyszne. Na świeta jak co roku, makowiec z jabłkami, orzechowiec, piernik.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3