Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiące gofry czekoladowe na maślance. Lepsze niż z wakacyjnej budki. Przepis na gofry z bitą śmietaną i owocami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne gofry pachnące czekoladą, podane z bitą śmietaną i owocami. Sprawdź, jak zrobić taki smakołyk. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne gofry pachnące czekoladą, podane z bitą śmietaną i owocami. Sprawdź, jak zrobić taki smakołyk. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na gofry jak z wakacyjnej budki? Możesz bez problemu zrobić je w domu. Polecam przepis na chrupiące i pyszne czekoladowe gofry na maślance, podane z bitą śmietaną i owocami. Taki przysmak z pewnością poprawi humor każdemu. Sprawdź, jak je zrobić. Wypróbuj przepis na czekoladowe gofry na maślance.

W skrócie

Gofry na maślance — prosty przepis

Domowe czekoladowe gofry z bitą śmietaną i owocami to prawdziwy rarytas. Możesz podać je z brzoskwiniami, truskawkami, malinami czy bananami. W każdej wersji smakują świetnie. Ich wyjątkowa chrupkość i delikatny smak to zasługa ciasta przygotowywanego na maślance. Warto dodać do nich także odrobinę wanilii. Gofry najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak zrobić pyszne, czekoladowe gofry na maślance.

Przepis na gofry na maślance

porcja na 10 gofrów
czas przygotowania: ok. 10 minut + smażenie gofrów
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 450 ml maślanki,
  • 60 g cukru,
  • cukier waniliowy (16 g) lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 50 g masła,

dodatki:

  • 200 g śmietanki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • owoce np. nektarynki, borówki, truskawki, maliny.

Jak zrobić czekoladowe gofry na maślance?

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Masło rozpuść i wystudź. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj rozpuszczone masło, maślankę.
  4. Wsypuj mąkę porcjami i miksuj, aż masa się połączy.
  5. Na koniec dodaj ubite białka i połącz łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
  6. Rozgrzej gofrownicę i usmaż gofry.
  7. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, Owoce umyj i pokrój.
  8. Podawaj gofry jeszcze ciepłe ze śmietanką i owocami.

Popularne przepisy na gofry

Gofry to pyszny przysmak, który dla wielu kojarzy się z wakacjami. Kupowane zwykle w "budkach" w nadmorskich, górskich lub mazurskich kurortach, z cukrem pudrem lub bitą śmietaną stały się niemal nieodłącznym elementem lata.

Tradycyjnie gofry przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, mleka i masła lub oleju. Przez lata doczekały się jednak wielu odmian.

Bardzo popularne są m.in.:

  • gofry na maśle, z proszkiem do pieczenia,
  • gofry belgijskie z ciasta drożdżowego,
  • gofry z Liège z dodatkiem charakterystycznych drobinek białego cukru,
  • gofry wytrawne z warzywami, podane np. z twarożkiem.

Jakie dodatki do gofrów?

Gofry to także świetny pomysł na pyszny deser lub słodkie śniadanie. Możesz podać je np. z:

  • bitą śmietaną,
  • owocami,
  • dżemem,
  • Nutellą,
  • cukrem pudrem,
  • sosem karmelowym (np. z tego przepisu: domowy sos karmelowy.
Pyszne gofry pachnące czekoladą, podane z bitą śmietaną i owocami. Sprawdź, jak zrobić taki smakołyk. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Chrupiące gofry czekoladowe na maślance. Lepsze niż z wakacy...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiące gofry czekoladowe na maślance. Lepsze niż z wakacyjnej budki. Przepis na gofry z bitą śmietaną i owocami - Strona Kuchni