
Arbuz
Arbuz zawiera 40 procent więcej antynowotworowego likopenu niż pomidory. Systematyczne jedzenie arbuza sprawia, że ryzyko zaczerwienienia skóry po zbyt długim kontakcie ze słońcem zmniejsza się o 25 procent. Ponadto świetnie nawadnia, redukuje nadciśnienie, zwalcza wodne rodniki i oczyszcza nerki.

Pomidory
A w zasadzie likopen, który zawierają. Znacznie bogatsze w niego są pomidorowe przetwory: pasty i koncentraty. Warto po nie sięgać, ponieważ działają wewnątrz organizmu podobnie jak na zewnątrz filtr UV. Tworzą zatem barierę zabezpieczającą nas przed nadmiernym promieniowaniem.

Marchew
Beta-karoten, którego źródłem jest marchewka właśnie, to sprzymierzeniec ładniejszego, zdrowszego odcienia skóry i „przedłużacz” opalenizny. Marchew zawiera ponadto dużo błonnika, który poprawia pracę jelit oraz niweluje zaparcia. Warto pić szklankę naturalnego soku z marchwi 2-3 razy w tygodniu.