Liczi - tak działa na organizm ten owoc. Uważaj tylko na jedną rzecz!
► Liczi wielkością przypomina truskawę. Owoce mają podłużne ksztat i brązowo-czerwoną skórkę (bywają też odmiany różowe i żółte), która jest twarda i pokryta stożkowatymi wyrostkami (tzw. smocza skórka). Dojrzałe, świeże liczi powinno mieć równomiernie wybarwioną skórkę.
► Liczi można jeść na surowo. To doskonały owco do wykorzystania jako składnik deserów, sałatek i ciast. Nadaje się również do drinków. Świetnie sprawdza się jako owoc do wytwarzania przetworów: dżemów, kompotów, musów, soków. Owoce liczi można również suszyć i spożywać w takiej formie (po wysuszeniu liczi przypomina nieco rodzynki).
► Liczi to prawdziwa bomba witaminowa. W składzie owoców liczi znajdziemy znaczne ilości związków polifenolowych, dzięki którym owoc wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Polifenole pomagają w pozbyciu się z organizmu wolnych odników, które odpowiadają za rozwój wielu groźnych chorób, w tym nowotworów i są przyczyną stresu oksydacyjnego. Chińscy badacze - naukowcy z West China Hospital i Sichuan University twierdzą, że stosowanie kestraktu z liczi jest skuteczne w terapii antynowotworowej. Wyniki badań opublikowano na łamach "Toxicology and Applied Pharmacology". Szczególnie skutecznie ekstrakt z owocu liczi działa w terapii raka piersi i wątroby.
Takie właściwości ma liczi. Kto nie powinien jeść liczi? Czy liczi może zabić? Zwracaj uwagę na te szczegóły! ►►►