
Spożywanie brokułów polepsza funkcjonowanie mózgu, a to wszystko dzięki glukozynolanom, które w naszym ciele rozkładają się na izotiocjany. Związek ten może zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Oprócz tego po ich spożyciu powstaje czynnik troficzny (BDNF), który poprawia plastyczność naszego mózgu.

Brokuły mają właściwości, które mogą chronić przed niektórymi rodzajami raka, a wszystko dzięki temu, że zawierają silny związek regenerujący nasze ciało - glukozynolany. Liczne badania powiązały ten związek z niższym ryzykiem raka piersi, prostaty, jelita grubego, nerek, żołądka oraz pęcherza moczowego.

Brokuły chronią skórę przed uszkodzeniami słonecznymi, ponieważ związki bioaktywne zawarte w brokułach chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV, które ostatecznie prowadzi do raka skóry.

Brokuły pomagają w walce z cukrzycą typu II. Badania przeprowadzona wśród osób zmagających się z tą chorobą wykazały, że po codziennym spożywaniu brokułów zaobserwowano zmniejszoną odporność na insulinę u osób z cukrzycą.