
Brokuły mają w sobie wiele pozytywnych wartości odżywczych. Dostarczają do organizmu potrzebne składniki, dzięki którym jest on w stanie lepiej funkcjonować. Są nawet osoby, które zaliczają brokuły do jednych z najzdrowszych warzyw na świecie! Do tego ich smak idealnie komponuje się z innymi składnikami, dzięki czemu jest dobrym dodatkiem do licznych potraw. W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości mają brokuły i czy każdy powinien je spożywać. ▶▶

Brokuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapewniają lepszą ochronę naszego zdrowia. Oprócz tego mają w sobie sulforafan, który wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, cholesterolu, rozwoju chorób przewlekłych oraz stresu oksydacyjnego.

Jedzenie brokułów może spowolnić proces starzenia. Nie jest niespodzianką fakt, że jakość diety odkrywa główną rolę w określaniu ekspresji genetycznej i rozwoju chorób związanych z wiekiem. Brokuł jednak zawiera sulforafan, który jest kluczowym związkiem bioaktywnym. Dzięki temu przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia.

Brokuły wspierają zdrowie zębów i jamy ustnej. Zawierają w sobie właściwości, które odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu zapaleniu przyzębia. Oprócz tego brokuły mają w sobie składniki odżywcze takie jak wapń, witamina K i fosfor, które są niezbędne do utrzymania zdrowych zębów i kości.