Mada, Wilanów. Przed Kuchennymi Rewolucjami.
Warszawa "Mada". W warszawskim Miasteczku Wilanów mieści się nieduża, gruzińska restauracja "Mada". Jej właścicielami są Vasil z żoną Martą. Choć mężczyzna początkowo pracował jako aktor, zbyt małe zarobki zmusiły go do wyjazdu do Polski. Swoją pierwszą pracę dostał na zmywaku. Kiedy wreszcie zaczął normalnie funkcjonować, poznał Martę, z którą po czterech latach wziął ślub. Ich wspólnym celem stało się otworzenie restauracji. Ciężko pracowali, odkładali pieniądze, wzięli kredyt i ogromnym wysiłkiem stworzyli "Madę".
Miejscówka niezła, ale "Mada" nie przyciąga klientów
Parę wspiera także tata Vasila - Avtandil, który w Gruzji pracował jako inżynier. Aby choć trochę pomóc synowi, o świcie zaczyna pracę w wielkim hipermarkecie, a po południu pomaga i gotuje w restauracji. Sytuacja finansowa Marty i Vasila jest jednak coraz gorsza. Dlaczego w tak zamożnej dzielnicy ich lokal świeci pustkami? Na to pytanie potrafi odpowiedzieć tylko Magda Gessler, którą zdesperowani właściciele "Mady" poprosili o pomoc.
Kuchenne Rewolucje znów w regionie. Tutaj była Magda Gessler [zdjęcia]
"Mada" zamienia się w bistro "Granat. Kuchenne Rewolucje.
Magda Gessler zdecydowała, ku aprobacie właścicieli, że "Mada" zmieni nazwę na "Granat". Skoro restauracja prowadzona jest przez właścicieli z gruzińskimi korzeniami, w menu obowiązkowo musiały znaleźć się specjały gruzińskie. Poniżej przedstawiamy niektóre pozycje z menu bistro "Granat" wraz z cenami.
ZOBACZ INNE
- Czy asteroida Bennu zagraża bezpieczeństwu Ziemi? [informacje NASA]
- Asteroida Apophis może uderzyć w Ziemię?
- Szczurzy mocz na puszkach. Czy można od tego umrzeć?
- Mężczyzna z białego busa porywa dzieci? To nie jest prawda!
- Ciemny motyw Messenger i Facebook - jak włączyć?
- Bydgoskie miejskie legendy. 10 historii nie do końca zmyślonych! Słyszeliście o nich?
Kuchenne Rewolucje. "Granat" (dawna "Mada"). MENU I CENY
W menu znajdziemy gruzińskie specjały. Oto kilka propozycji wraz z cenami:
PRZYSTAWKI:
- Baridżani (bakłażan faszerowany pastą orzechową z granatem i kolendrą): 4 zł/szt.
- Ispinachi (siekany szpinak z orzechami włoskimi z granatem i kolendrą): 4 zł/szt
- Stapilo (pasta marchewkowa podawana z chlebkiem kukurydzianym i serem): 6 zł/szt
- Czarchali (kulka z buraka z suszoną śliwką): 4zł/szt
DANIA Z PIECA:
- Chaczapuri (tradycyjny gruziński placek nadziewany serem): 20 zł
- Kubdari (okrągły placek z ciasta drożdżowego nadziewany mięsem mielonym): 26 zł
DANIA GŁÓWNE:
- Chaczapuri Adżarskie (z jajkiem sadzonym na wierzchu): 25 zł
- Chinkali (tradycyjne pierogi gruzińskie z mięsem i z rosołem w środku): 25 zł/4 szt
- Pielmieni (ręcznie robione pierożki z mięsem mielonym): 25 zł/18 szt
- Adżapsandali (duszone warzywa w przyprawach gruzińskich): 26 zł
- Ostri (tradycyjny gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym): 35 zł
- Czakapuli (duszona cielęcina w białym winie z sosem mirabelkowym i estragonem): 43 zł
- Szkmeruli (kawałki pieczonego kurczaka w sosie śmietanowo-czosnkowym): 35 zł
ZUPY:
- Bulioni (rosół z baraniny z chinkali): 17 zł
- Lobio (tradycyjna zupa z czerwonej fasoli ze świeżą kolendrą): 14 zł
- Charczo (esencjonalna zupa z wołowiny z ryżem i pomidorami): 16 zł
Nazywam się Vasil i jestem właścicielem Bistro Granat - kameralnej restauracji gruzińskiej mieszczącej się w warszawskim Wilanowie. To miejsce to nasza niewielka gruzińska przystań, w której chcemy dzielić się z Gośćmi naszą kulturą, kuchnią, historią. Chcemy mieszkańcom warszawy podarować nasz skrawek Gruzji i ugościć ich najlepiej, jak potrafimy. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z naszym Menu i odwiedzenia naszej restauracji. Będzie nam miło Was gościć w naszych progach! - tak reklamuje się na swojej stronie bistro "Granat"
Agata Chrośniak z Białych Błot w finale konkursu Miss Eco In...
Kuchenne rewolucje. "Granat" (dawna "Mada"). OPINIE KLIENTÓW
Zajrzeliśmy na fanpejdż bistro "Granat", by sprawdzić opinie klientów. Recenzje są bardzo dobre. Średnia ocen klientów to aż 4,9 (na 5.0). Oceny wystawiło 168 klientów. Zamieszczamy kilka ostatnich recenzji (pisownia oryginalna, opinie nie są stanowiskiem redakcji).
- Polecam Dobra gruzińska kuchnia - Pan Paweł
- Nie mogę się zdecydować co lepsze, jedzenie czy atmosfera - Pani Magdalena
- Bezpretensjonalne, przyjemne miejsce na smaczną kolację lub lunch. Jedzenie bardzo dobre, właściwie nic bym nie zmieniła. A wystrój – to kwestia gustu. Jeśli ktoś chciałby przepychu, to może akurat nie tutaj, ale uważam wnętrze za miłe, choć pewnie nie bardzo "gruzińskie". Za to Gruzini gotują i obsługują, a to na pewno więcej warte, niż nawet najbardziej gruzińskie w wyglądzie wnętrze z polskim kucharzem. No i muzyka też była gruzińska, tak więc wszystko razem na plus - Pani Magda
- Co na DUŻY PLUS: jedzenie i obsługa (od Pani Kelnerki po Pana Kucharza). Co na MINUS - wystrój, jest nijako, niby są jakieś gruzińskie akcenty, ale nie porywa, że się tak wyrażę. Z drugiej strony dla mnie wygląd restauracji jest zawsze wtórny jak jedzenie jest smaczne, ale wtedy musi być tanie. Tu jest średnio drogie / drogie a wystrój po prostu odstaje. Na szczęście uzyskaliśmy zapewnienie, że ma się ponoć zmieniać wraz z sukcesem restauracji - Pan Mateusz
- Przepyszne jedzenie, przemiła obsługa! - Pani Izabela
- wyśmienite chaczapuri, szkmeruli, żeberka, pielmieni. Znakomity gorący chlebek. Wysoka jakość potraw i umiarkowane ceny. No i wina... Najlepsza gruzińska w jakiej byłam. Gorąco polecam! - Pani Jagoda
Zwiastun odcinka:
Źródło: Agencja TVN/x-news
Kuchenne Rewolucje. "Granat" (dawna "Mada"). JAK DOEJCHAĆ?
Bistro "Granat" (dawna "Mada") mieści się przy ul. Branickiego 10 lok 111. Do lokalu dojść można, wysiadając na przystanku autobusowym przy ul. Branickiego lub Sarmackiej. Dojechać można linią 217 (metro wilanowska) lub 522 (dworzec Centralny).
10 filmików kotów, które rozbawią Cię do łez [TOP 10 najśmie...
Nie pomogła nawet Magda Gessler. Te restauracje są zamknięte...
Rozumiesz gwarę bydgoską? Co znaczą klofta, badeje i ksyk? Sprawdź się w nowym QUIZ-ie językowym!
Wideo: Magda Gessler o polskich restauratorach: Ludzie nie znają podstawowych zasad gotowania
Źródło:
TVN