
Barszcz to zupa bogata w minerały i przeciwutleniacze. Warto wiedzieć, że za czerwoną barwę barszczu odpowiadają antocyjany. To przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki (a te jak wiadomo przyczyniają się do rozwoju komórek kancerogennych). Antocyjany mają dobroczynny wpływ na skórę, zapobiegają starzeniu się jej oraz chronią - uważa się, że antocyjanty pełnią w organizmie funkcje ochronne, m.in. przed promieniowaniem UV.
Jak jeszcze wpływa barszcz na organizm, kiedy włączamy go do diety? Zobacz, przesuń zdjęcie gestem lub kliknij strzałkę obok fotografii >>

Barszcz wspomaga przemianę materii i pomaga organizmowi w usuwaniu toksyn.
Barszcz jest dobrym wyborem, gdy chcemy odkwasić organizm. Termin "zakwaszenie organizmu" nie jest terminem medycznym, nie określa jednostki chorobowej, ale jest stosowany w kontekście zdrowia i ściśle jest związany z tym, czym się odżywiamy. Dieta i produkty żywnościowe mogą wpływać na ludzki organizm, a stosowanie produktów zakwaszających organizm ma wpływ na to, jak się czujemy i jak funkcjonujemy.
Dieta, która obfituje w żywność zakwaszającą organizm ma znaczący wpływ na organizm, a jej długotrwałe stosowanie skutkuje wystąpieniem niekorzystnych efektów zdrowotnych.
Wskutek zaburzenia równowagi zasadowo-kwasowej zostają zaburzone procesy metaboliczne w organizmie, a to objawia się na wiele różnych sposobów. Co może świadczyć o zakwaszeniu organizmu? Oto najczęstsze objawy:
►chroniczne zmęczenie
►problemy z koncentracją
►uczucie senności
►pogorszenie zdrowia skóry, problemy z cerą
►bóle głowy

Barszcz do diety powinny włączyć osoby, które mają problemy z układem krążenia. Azotany zawarte w burakach wpływają na regulację ciśnienia krwi. Azotany w procesie metabolicznym zamieniają się w tlenek azotu, ten składnik poprawia wydolność organizmu i ukrwienie mięśni - dlatego barszcz jest świetnym suplementem diety dla sportowców.

Barszcz to źródło witamin i minerałów: wit. B, B12, wit. C, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu czy żelaza. Ze względu na bogactwo tych składników odżywczych, barszcz jest uważany za zupę która jest naturalnym lekiem anemii.