MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Ararat" (dawniej Tawerna), Warszawa. Kuchenne rewolucje [menu, ceny, opinie]

Eliza Stimler
"Ararat" (dawniej Tawerna), Warszawa. Kuchenne rewolucje [menu, ceny, opinie]
"Ararat" (dawniej Tawerna), Warszawa. Kuchenne rewolucje [menu, ceny, opinie] źródło: telemagazyn
Magda Gessler przeprowadziła kuchenne rewolucje w polsko-ormiańskiej Tawernie w Warszawie. Restauracja przed przyjazdem restauratorki nie prosperowała dobrze, a klienci nazywali ją "stołówką". Poniżej przedstawiamy menu, ceny oraz opinie klientów.

W Warszawie, na drugim brzegu Wisły, znajduje się polsko-ormiańska Tawerna. W tym miejscu rządzi i gotuje Artak, który do Polski przyjechał kilkanaście lat temu. Pewny siebie Ormianin uważa, że jest nie tylko dobrym restauratorem, ale także świetnym kucharzem. Innego zdania jest jego menadżer, a zarazem wspólnik Piotr, dla którego Tawerna to stołówka, a nie restauracja. Niestety, Artak nie zgadza się na żadne zmiany. Bezsilny wobec uporu przyjaciela Piotr na pomoc wzywa Magdę Gessler!

Adres: Jagiellońska 72, 03-301 Warszawa
Godziny otwarcia:
poniedziałek12:00–22:00
wtorek12:00–22:00
środa12:00–22:00
czwartek12:00–22:00
piątek12:00–22:00
sobota13:00–22:00
niedziela13:00–22:00
Telefon: 22 603 86 47

Restauracja Ararat. Kuchenne rewolucje

Magda Gessler przeprowadzając kuchenne rewolucje postanowiła wprowadzić zmiany. Wprowadzona została nowa karta, od teraz serwowane będą dania kuchni ormiańskiej. Wnętrz zostało odświeżone. Zmieniona została również nazwa, restauracja nazywa się teraz "Ararat".

Restauracja Ararat: Menu. Kuchenne rewolucje

Zimne przekąski:

  • Sałatka ormiańska sałata, świeży ogórek, pomidor, papryka, cebula, ser ormiański 10 zł
  • Kiszonki ormiańskie kapusta, marchewka, czosnek, nać selera, 8 zł
  • Basturma surowa suszona wołowina w przyprawach 12 zł
  • Rolada z bakłażana bakłażan faszerowany orzechami i śmietaną 10 zł
  • Ormiańska sałatka z czerwonej fasoli fasola, orzechy włoskie, czosnek, olej, zielenina 8 zł

Gorące przekąski:

  • Bakłażan faszerowany faszerowany mięsem woł-wieprz, zapiekany z serem 16zł
  • Tolma gołąbki mięsne woł-wierz w liściach winogron 12zł
  • Passustolma gołąbki wegetariańskie (ciecierzyca, soczewica, fasola, bulgur, itp) w liściach kapusty 12zł
  • Warzywa grillowane bakłażan, pomidor, papryka 10zł

Zupy

  • Zupa ormiańska z ciecierzycy 10 zł
  • Zupa Spas przygotowana z macunu (odpowiednik kefiru) i pszenicy 10 zł

Dania gorące

  • Gicz jagnięca duszona z warzywami (bakłażanem, papryką) 39 zł
  • Iszchan pstrąg na parze z masłem (granat i estragon) 25 zł

Dania grillowane

  • Horowatz szaszłyk z karkówki lub kurczaka z lawaszem 15 zł
  • Kebab ormiański shishkebab (mięso woł-wieprz grillowane na szpadzie), chleb lawasz 15 zł
  • Ararat Danie dla 2 osób: shishkebab x2, szaszłyk mieszany, bakłażan z orzechami, warzywa grillowane, lawasz, ziemniaki, frytki lub ryż 80 zł

Restauracja Ararat, Warszawa. Opinie

Opinie umieszczone w wyszukiwarce Google. Restauracja otrzymała 4,1/5.

O tym, że ten lokal istnieje dowiedziałem się z programu Magdy G. Ciekawy nowych smaków zawitałem, zamówiłem kebab ormiański, lemoniadę estragonową, kawę ormiańską i karkówkę zrobioną w jakiś specjalny sposób. Dania bogate w aromaty i przyprawy. Ceny przystępne, nawet bardzo. Obok parking, więc bez problemu da się podjechać autem. Obsługa sprawna, miła. Polecam i zawitam ponownie głodny nowych wrażeń :)

Byliśmy po raz pierwszy i prawdopodobnie wrócimy znowu. Bardzo sympatyczne miejsce. Trochę w starym stylu, ale nie mam uwag. Jedzenie bardzo smaczne, porcje w sam raz - żeby się najeść i nie zjeść za dużo. Przy tym ceny w normie. Obsługa miła i sprawna, parking koło restauracji. W zasadzie same plusy. Polecam

Dobre miejsce ale nie na wszystko z menu. Dla mnie z dań tylko kebab i zupa z ciecierzycy (zdarza się że raz w niej brakuje ciecierzycy innym razem nie ma mięsa) ale i tak bardzo mi smakuje. Polecam też cieniusieńki chlebek ormiański lawasz.

Dobre jedzenie, porcje nie za duże ale do małych też nie zależą ceny przeciętne wystrój wnętrza dość zadbany choć restauracja z zewnątrz nie zachęca, lody chałwowe bardzo smaczne obsługa kelnerska na plus

Zupa z ciecierzycy zawierała śladowe ilości ciecierzycy, była przy tym tak słona że oprócz soli nie czuć było żadnego innego smaku. Kebab ormiański z grilla ociekał tluszczem. Podejrzewam że usmażono go na patelni i to w głębokim oleju. Ceny nie są wygórowane, ale i tak nie warto.

Bez szału. Szaszłyk trochę słony, kebab stanowczo zbyt tłusty, zupa z jogurtu taka nijaka dla mnie, choć nie mam porównania. Chleb lawasz super. Podsumowanie: da się zjeść i niestety tylko tyle.

Kuchenne rewolucje | Sezon 19 | Odcinek 13 - Finał | Zwiastun

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski