Antybiotyki w mięsie, czyli wróg publiczny numer jeden!

Hanna Walenczykowska
Hanna Walenczykowska
123rf
Mimo restrykcyjnych przepisów Unii Europejskiej nadal stwierdza się obecność antybiotyków w produktach spożywczych, zwykle w mięsie. W powiecie bydgoskim odnotowano dwa przypadki obecności antybiotyków; w mięsie i wodzie.

Unijne przepisy dotyczące produkcji żywności są restrykcyjne; obowiązuje m.in. całkowity zakaz podawania zwierzętom hodowlanym hormonów wzrostu oraz mączek zwierzęcych zawierających antybiotyki. Antybiotyki stosowane są w trakcie leczenia. Po skończonej terapii przez kilkanaście dni leki pozostają w organizmie zwierzęcia. Spożywanie takiego mięsa nie jest bezpieczne, prowadzi m.in. do lekooporności, co powoduje...

- Utratę antybiotyków, które są używane w leczeniu ciężkich, śmiertelnych zakażeń u ludzi - dr Aleksander Deptuła, konsultant wojewody kujawsko-pomorskiego w dziedzinie mikrobiologii lekarskiej.

Wzrasta liczba alergików

Antybiotyki spotykane są najczęściej w mięsie kurzym, rybach i wieprzowinie. Spożywanie tak „doprawionego” mięsa ma także inne, poważne konsekwencje - nietolerancje pokarmowe.

PRZECZYTAJ:Coraz więcej antybiotyków zjadamy wraz z mięsem [KOMENTARZ]

- Antybiotyki stosowane z produkcji mięsa mają bardzo szeroki zakres działania - tłumaczy prof. Zbigniew Bartuzi, kierownik Katedry i Kliniki Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych Collegium Medicum. - Producenci mają obowiązek stosowania okresu karencji, który wynosi on minimum dwa tygodnie.

Prof. Zbigniew Bartuzi podkreśla, że obecnie można mówić o pladze nietolerancji pokarmowych różnego rodzaju. W Europie liczba pacjentów, którzy trafiają na oddziały ratunkowe z powodu wstrząsów anafilaktycznych wzrosła aż siedmiokrotnie.

W wodzie i mięsie

Powiatowy Inspektor Weterynarii, z urzędu, przeprowadza kontrole paszy, wody i mięsa w kierunku obecności antybiotyków.

- Stwierdziliśmy obecność tych substancji w wodzie w jednej z ferm brojlerów - oświadcza lek. wet. Zygmunt Gadomski, powiatowy lekarz weterynarii. - Dlatego też nie dopuściliśmy kurcząt do uboju. Antybiotyki były też w tuszkach kurcząt przekazanych przetwórcy przez jednego z regionalnych hodowców.

Polskie prawo pozwala na stosowanie antybiotyków podczas intensywnego chowu. Najważniejsze jest jednak przestrzeganie okresu karencji. W tym czasie nie powinno się spożywać mięsa i innych produktów zwierzęcych.

Odporne bakterie

Antybiotyk, który dostaje się wraz z pożywieniem do organizmu człowieka może spowodować powstanie tzw. lekooporności.

- Badania dotyczące lekooporności bakterii, w tym Eschericha Coli i Salmonella prowadzone są w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach - mówi dr Zygmunt Gadomski. - Wyniki analiz pokażą, czy bakterie już uodporniły się na konkretne antybiotyki.

Analizę stosowania produktów leczniczych weterynaryjnych u zwierząt gospodarskich przeprowadziła kilka lat temu Dorota Krasucka, z Zakładu Farmacji Weterynaryjnej Państwowego Instytutu Weterynaryjnego-Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

Globalne zagrożenie?

Już wtedy dowodzono, że...

- Nadużywanie antybiotyków i chemioterapeutyków oraz ich niewłaściwe stosowanie między innymi u zwierząt doprowadziło do globalnego zagrożenia jakim jest powstawanie i szerzenie się mechanizmów oporności. W konsekwencji powoduje to znaczne ograniczenie możliwości terapeutycznych i zagrożeń dla zdrowia publicznego - czytamy w analizie.

Zakaz ustawodawcy

W Polsce obrót produktami pochodzenia zwierzęcego reguluje ustawa z 2005 roku. Ustawodawca uznał, że niedopuszczalne jest podawanie zwierzętom, z których lub od których pozyskuje się produkty pochodzenia zwierzęcego, substancji niedozwolonych. Na liście ustanowionej przez ministerstwo zdrowie znajdują się np. niektóre hormony.

Rewolucja w aptekach. Farmaceuta jak lekarz?

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

U
Ufek

Tero to tylko mięso od myśliwego, warto się z takim osobnikiem zaprzyjaźnić, chyba że ktoś lubi obślizgłe kiełbaski z biedry itd.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3