Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Alternatywna tradycja - zamiast mięsa, pasztet z soczewicy, hummus, żurek z tofu i pasta z awokado

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Wegetariańska „święconka” przygotowana przez panią Joannę  różni się dość zasadniczo do tej mięsnej
Wegetariańska „święconka” przygotowana przez panią Joannę różni się dość zasadniczo do tej mięsnej Jarosław Pruss
Biała kiełbasa, szynka z chrzanem, galart, pasztet, czy pieczone mięso - dla niektórych to właściwie kulinarne symbole Wielkanocy. Oni hołdują innym zwyczajom.

Dla wegetarian, a często także dla ich rodzin Wielkanoc to trudny okres. Ci pierwsi mogą usłyszeć, że są dziwakami. Ci drudzy zaś, że są mordercami, a świętowanie zmartwychwstania Pana zjadaniem wcześniej zabitych zwierząt jest zaprzeczeniem idei świąt. Ale wcale nie musi tak być, bo z prawie miliona wegetarian i wegan, większość świętuje Wielkanoc tak jak wszyscy, ale jednak trochę po swojemu.
[break]
- Polska tradycja jest bardzo mięsna, na każdym stole musi być szynka. Na naszym nie ma, ale z powodu jedzenia mięsa nikomu nie zamierzam robić wyrzutów - podkreśla Joanna Zataj-Ross z Bydgoszczy. - Mięso pewnie może być smaczne, ale mamy swoją filozofię i go nie jemy.
Pani Joanna jest wegetarianką ponad 20 lat, jej mąż o dekadę dłużej.

Tradycyjny hummus

- Święta kojarzą mi się z wieloma zapachami. Nic się w tej kwestii nie zmieniło. Przygotowuję na Wielkanoc pasztety z soczewicy, które pięknie pachną i są dobre na ciepło z chrzanem i ćwikłą, do tego hummus, czyli pastę z ciecierzycy z tahini (pastą z sezamu), tradycyjną sałatkę i pastę z awokado. Są też oczywiście jajka, bo jesteśmy ovo-wegetarianami. Tyle, że kupujemy je albo od zaprzyjaźnionego rolnika, albo z kodem zero na skorupce (czyli od kur z wolnych wybiegów, które nie cierpią tak jak ich koleżanki w klatkach - red.).
Paweł Sankowski, wegetarianin z 18-letnim stażem, jest wyjątkiem. Nie tylko dlatego, że jest jedynym „wege” w rodzinie, ale również dlatego, że szefuje młodzieżówce PSL w Bydgoszczy. A to najbardziej „mięsna” partia w Polsce.

PSL prawdziwie zielone

- Jak widać, w PSL odnajdzie się każdy - śmieje się pan Paweł. - Śniadanie wielkanocne wiele się nie różni od tradycyjnego. Są jajka, a zamiast białej kiełbasy - sojowe parówki. Nigdy nie miałem problemu przy stole z powodu tego, że nie jem mięsa. Towarzyszy temu raczej życzliwe zainteresowanie. Zawsze też czeka na mnie jakiś przysmak, bo rodzina wie, że mięsa nie jem.
Edyta Orzędowska, weganka z niewielką słabością do serów typu camembert, uważa, że święta wegetariańskie nie różnią się niczym od tych tradycyjnych.

- Gdy przestałam jeść mięso w wieku 16 lat, rodzice trochę narzekali. Powiedzieli, że skoro tak - mam sobie gotować sama. No i nauczyłam się fajnie gotować. Dzięki temu na stole wielkanocnym ląduje wiele fajnych rzeczy. Tata potrafi zjeść pół blachy ciasta i mówi, że mu smakuje. Jak się dowiaduje, że nie ma tam jajek, mleka i innych odzwierzęcych składników to zaczyna kręcić nosem i mówi, że właściwie to coś tam z tym ciastem jest nie tak - śmieje się bydgoszczanka. - Moim zdaniem rewelacyjny jest także tradycyjny żurek z marynowanym tofu na naturalnym zakwasie. Dziewczyny, które prowadza wegańskie blogi, potrafią zrobić nawet „rybę” po grecku czy „śledzie” marynowane bez ryby, nie mówiąc już o pysznych kotletach z kaszy jaglanej czy buraków.

Wszyscy zgodnie podkreślają, że w ich wypadku szacunek do zwierząt przekłada się również na szacunek do ludzi. Od nich przy stole nikt nie usłyszy, że je „padlinę”.
- Szkoda, że jesteśmy bardzo atakowaną grupą. Nie wiem, dlaczego, ale wiele osób, gdy dowiaduje się, że nie jemy mięsa, próbuje nam coś udowadniać. Że mamy jakieś braki w diecie, że coś robimy, a czegoś nie - zauważa Joanna Zataj-Ross.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!