Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Kamery Google Street View uchwyciły mieszkańców Radziejowa. Zobacz zdjęcia

Kamery Google Street View uchwyciły mieszkańców Radziejowa. Zobacz zdjęcia

Wróżka, którą ściągnęła İfakat skrywa tajemnicę! Wiemy jaką!

Wróżka, którą ściągnęła İfakat skrywa tajemnicę! Wiemy jaką!

Polecamy

Kronika bydgoska Ewy Czarnowskiej - Woźniak. I co z tego, że Pasiek się pastwi?

Kronika bydgoska Ewy Czarnowskiej - Woźniak. I co z tego, że Pasiek się pastwi?

Uczniowie z „Sokratesa” włączyli się w akcję ratowania zwierząt

Uczniowie z „Sokratesa” włączyli się w akcję ratowania zwierząt

Duża aktualizacja WhatsAppa. Nowości w grupach i społecznościach

Duża aktualizacja WhatsAppa. Nowości w grupach i społecznościach