https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

30 metrów kulinarnych tradycji

sit
W te święta na płycie Starego Rynku pierwszy raz stanął stół wielkanocny. Była to nie tylko okazja do poświęcenia pokarmów przez proboszcza katedry bydgoskiej, księdza prałata Stanisława Kotowskiego.

W te święta na płycie Starego Rynku pierwszy raz stanął stół wielkanocny. Była to nie tylko okazja do poświęcenia pokarmów przez proboszcza katedry bydgoskiej, księdza prałata Stanisława Kotowskiego.

<!** Image 2 align=none alt="Image 170881" sub="Prałat Stanisław Kotowski święci wielkanocny stół
Fot. Tadeusz Pawłowski">

 Wielu bydgoszczan spróbowało w sobotę regionalnych potraw. Największym powodzeniem podczas I Bydgoskiej Święconki cieszyły się wielkanocny żur, kiełbasy oraz sękacze. Spotkaniu przy 30-metrowym stole towarzyszyły pokazy obrzędów i zwyczajów  związanych z Wielkanocą.
<!** reklama>
Swoje koszyki na Stary Rynek przywieźli też motocykliści. Przewodniczący Rady Miasta Roman Jasiakiewicz zapowiedział, że podobna akcja zostanie zorganizowana także przed Bożym Narodzeniem.

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski