
12 potraw wigilijnych
KUTIA
Potrzebujesz:
1 szklanka pszenicy łuskanej
1 szklanka maku
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
100 g orzechów włoskich, posiekanych
100 g orzechów laskowych, posiekanych
100 g migdałów, drobno posiekanych
100 g suszonych fig, drobno posiekanych
100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
100 g rodzynek
kilka kropel aromatu rumowego
Przygotowanie:
Pszenicę opłukać na sicie, a następnie zalać w garnku gorącą wodą. Odstawić na noc. Rano pszenicę ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.). Po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić. Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak odcedzić dobrze na sicie i zemleć dwa razy w maszynce. Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą. Miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie i aromat, wymieszać. Przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

12 potraw wigilijnych
MAKÓWKI
mak - ok. 1 kg
cukier - ok. 2,5 szklanki
miód - 2 łyżeczki
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
kakao - 1 łyżeczka
orzechy
rodzynki
kokos
masło - 1/2 kostki
sucharki 0,5 kg
mleko - 0,5 l-1 l
Przygotowanie:
Przemielony mak wsypać na drobne sito i przelewać gotującą się wodą, (aby pozbyć się goryczy z maku), następnie wrzucić do garnka mak i dodać wszystkie pozostałe składniki (cukier, miód, cukier waniliowy, kakao, masło, orzechy, rodzynki, kokos, mleko, wedle uznania w zależności ile kto lubi bakalii).
Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny (ciągle mieszając, aby się nie przypaliło). Masę należy uzupełniać mlekiem na tyle, aby powstała papka, ciągle gotując. W osobnej miseczce przygotowujemy: wodę przegotowaną z odrobiną spirytusu i cukru. Wszystko mieszamy aż się rozpuści cukier. W takim roztworze moczymy delikatnie sucharki. Do naczynia dajemy troszkę przygotowanej masy makowej, następnie układamy sucharki (które wcześniej delikatnie moczyliśmy), przelewamy masą makową. Powtarzamy czynność aż cała miska zostanie uzupełniona. Na górze - dekoracja wedle uznania.
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

12 potraw wigilijnych
RYBA PO GRECKU
Potrzebujesz:
8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku
1/2 selera
4 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
koncentrat pomidorowy
1/2 łyżki soli
kilka liści laurowych
olej do smażenia
1/4 łyżeczki pieprzu
cukier do smaku
Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

12 potraw wigilijnych
ŚLEDŹ W OLEJU
Potrzebujesz:
60 dkg solonych płatów śledziowych
3 duże cebule
sok z cytryny - wg uznania
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu ziarnistego
1 liść laurowy
pieprz mielony do smaku
olej do zalania śledzi
Przygotowanie:
Płaty śledziowe włożyć do zimnej wody i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wodę zmienić, a śledzie moczyć kolejne 12 godzin. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. W dowolnym naczyniu ułożyć warstwę śledzi, skropić je sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Na śledziach ułożyć warstwę pokrojonej w półplasterki cebuli, kawałek liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego i ziarenko pieprzu. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy (ostatnia warstwa z cebuli). Wszystko zalać olejem tak, żeby ostatnia warstwa też była w nim zamoczona. Tak przygotowane śledzie odłożyć do lodówki na ok. 2 doby.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: