
12 potraw wigilijnych
KARP W GALARECIE
Potrzebujesz:
1 karp (ok. 1,2 kg)
15 dag marynowanych grzybków
15 dag marynowanych buraczków
1/2 pęczka włoszczyzny
sok z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
2 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
1/2 pęczka natki
sól
Przygotowanie:
Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.
Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

12 potraw wigilijnych
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Potrzebujesz:
2 szklanki mąki
1 jajko
50 dag kapusty kiszonej
5 dag suszonych grzybów
cebula
liść laurowy
2 łyżki oleju lnianego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut.
Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć.
Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut.
Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

12 potraw wigilijnych
KAPUSTA Z GROCHEM
Potrzebujesz:
składniki:
2 kg kapusty kiszonej
0,5 kg łuskanego żółtego grochu
20 dag wędzonego boczku
liść laurowy
2 angielskie ziela
pieprz
wegeta
2 duże cebule
Przygotowanie:
kiszoną kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości(w szybkowarze 30 min.)do kapusty dodajemy listek laurowy i ang.ziele po ugotowaniu wyjmujemy
groszek płuczemy i gotujemy do lekkiego rozgotowania(w szybkowarze około 40 min.)dosypujemy wegety
składniki łączymy(jeśli w kapuście jest zbyt dużo wody musimy odlać)dobrze mieszamy dodajemy pieprz i wegety do smaku
topimy pokrojony boczek ,dodajemy pokrojoną drobno cebulkę ,aż do zarumienienia wlewamy wszystko do kapusty z grochem i dokładnie mieszamy.Groch z kapustą wyśmienicie smakuje podany z usmażonymi żeberkami.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

12 potraw wigilijnych
KAPUSTA Z GRZYBAMI
Potrzebujesz:
1 kg kapusty kiszonej
2 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwki
1 duża cebula
mielony albo cały kminek
tłuszcz
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty
Przygotowanie:
Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godzinę.
Kapustę wypłukać, drobno pokroić. Wywar z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1–2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.
Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz. Dosypać przyprawę do bigosu. Chwilę pogotować.
Grzybów można dodać 2–3 dag więcej, według uznania.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: