
12 potraw wigilijnych
KOMPOT Z SUSZU
Potrzebujesz:
20 dag suszonych śliwek (polskich wędzonych)
po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig
5 dag suszonych gruszek
pomarańcza
cytryna
kawałek kory cynamonu
5 goździków
miód
Przygotowanie:
Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny.
Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki.
Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ PRZEPISY. Kolacja wigilijna: ona musi się udać!
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: