
Jabłka
Dostęp do jabłek jest wyjątkowo powszechny, dlatego nie warto sobie ich odmawiać. Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Ponadto świetnie wpływają na przemianę materii i mają mało kalorii. Dużo witamin ma skórka jabłka, dlatego jedzmy również ją. Oczywiście po dokładnym myciu.

Śliwki
Późne lato i jesień na pewno kojarzy się nam ze śliwkami. Te owoce również są często spotykane w polskich sadach. Poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Te właściwości śliwki zawdzięczają dużej zawartości pektyn. Jeszcze więcej witamin znajdziemy w śliwkach suszonych.

Czerwona porzeczka
Te kojarzące się nam z dzieciństwem owoce posiadają nie tylko właściwości zdrowotne, lecz także pielęgnacyjne. Dzięki dużej zwartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi, a dzięki obecności polifenoli łagodzą bóle menstruacyjne. Z kolei zawarte w czerwonych porzeczkach witamina C, PP, żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie.