5 z 7

fot. pixabay
Awokado w plasterkach podsmażone na maśle - pyszny przepis na niedojrzały owoc
Pokrój niedojrzałe awokado na półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i smaż pokrojone awokado z obu stron na małym ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Możesz doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką lub skropić sokiem z cytryny.
6 z 7

fot. pixabay
Co zrobić z niedojrzałym awokado, jak je przechowywać?
Jeśli wolisz poczekać, owiń awokado folią lub włóż do szczelnego pojemnika i trzymaj w temperaturze pokojowej 1-2 dni. Jeśli je przekroiłeś, warto posmarować miąższ sokiem z cytryny, by zapobiec ciemnieniu.
Aby przyspieszyć dojrzewanie, włóż całe niedojrzałe awokado do papierowej torby z jabłkiem lub bananem. Owoce te wydzielają etylen, który w zamkniętej przestrzeni przyspiesza dojrzewanie.