Żółty ser - unikaj serów, które mają to w składzie. Te składniki szkodzą zdrowiu
E251
E251 - to azotan sodu, środek, który hamuje rozwój bakterii Clostridium botulinum oraz bakterii Clostridium tyrobutycurum w żywności i utrwala barwę produktu.
Azotany w jamie ustnej człowieka i w przewodzie pokarmowym redukują sie do azotynów. Co gorsza, taka redukcja może zachodzić w produktach, które są transportowane i przechowywane w sposób nieodpowiedni.
Azotyny łączą się z hemoglobiną, a to powoduje niedotlenienie tkanek. To szczególnie groźne dla małych dzieci, bo może wywołać sinicę.
Azotyny niszczą w organizmie witaminy z grupy A i B oraz karotenowidy. Azotyny w reakcji z aminami przekształcają się w substancje kancerogenne, zwiększające ryzyko zachorowania na raka przełyku, góza mózgu, czy nowotwór żołądka.
Dzienne spożycie azotanu sodu (E251) wynosi 3,7 mg na kilogram masy ciała. Przekroczenie tej ilości powoduje bóle brzucha, zaczerwienienie twarzy, zawroty głowy, spadek ciśnienia krwi, tachykardię, duszność, a w skrajnych przypadkach zapaść, który może spowodować zgon.
Więcej o szkodliwych składnikach w serach ►►►