
Osoby z nietolerancją FODMAP: Ziemniaki są źródłem węglowodanów złożonych, które mogą być trudnostrawne dla niektórych osób z nietolerancją FODMAP (fermentowalne oligo-, di-, monosacharydy i poliole). Osoby z nietolerancją FODMAP mogą doświadczać objawów takich jak wzdęcia, bóle brzucha, biegunki lub zaparcia po spożyciu ziemniaków. W takim przypadku ziemniaki mogą być ograniczone lub eliminowane z diety.

Osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów: Chociaż nie ma jednoznacznych dowodów naukowych na bezpośredni związek między ziemniakami a reumatoidalnym zapaleniem stawów, niektóre badania sugerują, że dieta eliminacyjna, w której ziemniaki są wykluczone, może pomóc w zmniejszeniu objawów tej choroby. Osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów mogą rozważyć ograniczenie spożycia ziemniaków lub ich eliminację z diety, aby zobaczyć, czy ma to pozytywny wpływ na ich objawy.